Peter sitter just nu inne på ett så kallat LVM-hem någonstans i Mellan-Sverige. Alltså en anstalt för tvångsvård av missbrukare.
Peter berättar att han har en sjukdom som gör att han äter stora doser av morfinliknande läkemedel och lugnande medel. Mediciner som är mycket åtråvärda bland missbrukarna på anstalten och de var också anledningen till att han har blivit tvångsintagen.
— Vi är 30 personer här. Bara män förstås. Många har en fruktansvärd abstinens, säger Peter och berättar att det flödar av piller och pulver av olika slag som smugglas in till anstalten.
För ett par veckor sedan kom en muskelbyggare till anstalten, en person som enligt Peter uppenbarligen har missbrukat anabola steroider.
— Han försökte utöva påtryckningar på mig för att få mina mediciner, men jag vägrade. Då började han skrika bögjävel eller jävla homofil efter mig.
Varje gång Peter skulle gå till köket eller på toaletten satte trakasserierna i gång.
— Sen började han gå till fysiskt utfall och knäade mig i njuren. Var nära att sparka in dörren till mitt rum. En gång slog han mig i armen och till sist slog han en apelsin med full kraft rakt i nacken på mig.
Peter hade inte pratat om sin homosexualitet på LVM-hemmet, mer än att han svarade ja när en medintern hade frågat om han var bög och sedan hade ryktet spridit sig. Nu berättade han för personalen varje gång muskelbyggaren gav sig på honom på ett sätt eller annat, men kände att de mest sopade händelserna under mattan.
— Det är som om man försöker tysta ner det hela och säga att det är väl inte så farligt. Det är helt absurt.
Till slut gjorde anstaltsledningen i alla fall en omflyttning av muskelbyggaren, men han sattes då på anstaltens öppna avdelning. Peter är nu rädd att muskelbyggaren fortfarande kan komma åt honom när han går till matsalen eller till de gemensamma fritidslokaler där det bland annat finns dator och telefon.
Peter har därför sedan snart två veckor tillbaka slutat gå ut från sin egen avdelning och sitter nu mest på rummet hela dagarna.
— Jag kan inte gå ut, för jag vet inte om han kommer utflygandes från sin öppna avdelning och får in ett slag mot mig.
Peter är också rädd att andra interner nu har lärt sig att det går bra att skrika homofobiska glåpord och uppföra sig våldsamt och hotfull, för det får ändå ingen annan konsekvens än att man kan bli flyttad till den öppna avdelningen.
Just som han sitter i avdelningens telefonhytt och berättar för qx.se om sin situation går en medfånge förbi och gör en hotfull åtbörd på andra sidan plexiglaset.
— Det är ju bara män här, men jag är den ende som är öppet homosexuell. Sen finns det några smygisar också. Det är som om de vill att jag ska in i garderoben igen. Jag är väl ett hot mot deras sexuella identitet, säger Peter.
Han säger sig nu frukta för sitt liv. I samråd med sin kontaktperson inom LVM-vården har han bestämt sig för att göra en formell polisanmälan om hatbrott, men vänta tills dagen innan han skrivs ut om en vecka för att inte råka ut för hämndaktioner via någon av de andra internerna.
Vi talar även med en av cheferna på LVM-hemmet. Men han anser sig förhindrad att svara på frågor om det enskilda fallet:
— Men det händer då och då att klienter är våldsamma och hotfulla mot varandra och då har vi möjlighet att skilja dem åt på olika avdelningar eller låta dem byta institution där det inte räcker. På så sätt garanterar vi att det inte upprepas om nåt har hänt. Det är självklart så att man ska kunna vara säker om man är tvångsomhändertagen, säger LVM-chefen.
Samma dag som Peter kontaktade qx.se i förra veckan fick frågan om hot och våld på anstalt en ny aktualitet i medierna sedan en intern på Kumlaanstalten blivit allvarligt skadad när en medfånge slog honom med en petflaska fylld med is. Mannen vårdas enligt uppgift fortfarande på sjukhus. Just Kumla är den anstalt som toppar den svarta statistiken över hot och våld, med hittills 30 incidenter enbart i år. Totalt har 274 incidenter hittills i år rapporterats in från landets fängelser till Kriminalvården centralt.
LVM-hemmen hör inte till Kriminalvården utan styrs av myndigheten Statens institutionsstyrelse och där har man hittills bara hållit reda på antalet hot och våld mot personal, vilka uppgår till runt 200 fall per år. Myndigheten har alltså inte hållit koll på antalet incidenter mellan internerna, eller ”klienterna” som man kallar dem.
Och hur stort mörkertalet är vet förstås ingen.
LVM står för Lagen om vård av missbrukare i vissa fall.
Peter heter egentligen något annat.