Thomas Bach, som tillträdde tjänsten som IOK-president i september, befinner sig den här veckan i Ryssland på sitt första officiella besök inför vinter-OS som hålls i ryska Sotji i februari.
En nybildad koalition mellan sex ryska HBT-organisationer ser nu ett orostecken i att IOK-presidenten inte har varit villig att träffa dess representanter under besöket.
I stället föreslog hans stab på IOK att ett möte med HBT-rörelsen ska äga rum vid en ännu inte bestämd senare tidpunkt vid IOK:s högkvarter i schweiziska Lausanne.
— De påstod i slutändan att de inte kunde få in ett möte med oss på grund av Thomas Bachs tajta schema under sitt Rysslandsbesök. Men det var uppenbarligen en undanflykt, för vi hade redan diskuterat träffen med mejlkontakter fram och tillbaka under två veckors tid, säger Anastasia Smirnova som är samordnare för den ryska HBT-koalitionen.
— Vi är besvikna, men vi är förstås ändå glada att diskussionen med IOK kommer att bli av, säger hon.
Bakgrunden är välkänd: den ryska statens förföljelse av HBT-personer och den beryktade lagen som blev rikstäckande i januari mot ”homosexuell propaganda”. Den ryska HBT-koalitionen vill nu diskutera med IOK-presidenten hur den olympiska rörelsen under vinterspelen ska kunna leva upp till sina grundvärderingar om ”byggandet av en fredlig och bättre värld genom idrott utan diskriminering av någon” som det heter i den olympiska chartern.
HBT-koalitionen vill dessutom etablera ett ”Pride House” i Sotji under vinter-OS för att bevaka rättigheterna för tävlande och besökande HBT-personer.
Både IOK och ryska myndigheter har under året kommit med en rad försäkringar om att olympiaden kommer att välkomna alla oavsett sexuell läggning och könsidentitet och att frihet från diskriminering är garanterad under OS.
— Men som läget är nu är det i stället närmast omöjligt att tänka sig att mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet verkligen kommer att upprätthållas, säger Anastasia Smirnova.
— Hur ska principerna om icke-diskriminering kunna säkras i ett land där lagen gör gällande att HBT-personer är farliga för barn, familjer och för samhället som helhet? Det är något som vi måste vi diskutera med IOK och komma fram till konkreta åtgärder kring.
Den internationella olympiska kommittén i Lausanne kommer eventuellt att återkomma vid en senare tidpunkt för en kommentar.