Ryssland censurerar gaypar i IKEAs kundtidning

Det är alltså ett hemma hos-reportage i IKEAs kundmagasin Live som byts ut i den ryska versionen och det är något som IKEA varit med och godkänt. Enligt Ylva Magnusson, pressansvarig på IKEA, tar de inte ställning på grund av att de vill vara politiskt obundna.
– Vi har två ledstjärnor i den kommunikation som vi vill förmedla från Ikea. Den första är heminredning, den andra att vi följer lagstiftningen. Det är viktigt för oss att vara neutrala när det gäller religion och politik, säger hon till Aftonbladet.

Senast IKEA publicerade ett homopar i tidningen var 1993 och enligt Ylva Magnusson var det många som blev provocerade av det. Anledningen till att IKEA inte har med fler homopar är alltså att de vill hålla sig politiskt och religiöst neutrala.
– Vår verksamhet är ju inriktad på heminredning och vi ska vara neutrala, men vi tror att vi genom att vara verksamma i Ryssland på sikt kan skapa en positiv inverkan på samhället genom att vara inkluderande och spegla den lokala marknaden, både i Älmhult och i storstäder.