”Idag skrev det historia”. Så sammanfattar Qruiserbloggaren och transaktivisten Maria Hansson Nielsen att hon med en 12e plats på Kristdemokraternas riksdagslista för Skaraborg skrivit historia.
Hon blir den första transsexuella som kandiderar för partiet i ett riksdagsval. I sitt blogginlägg säger Hansson Nielsen att hon förstår om det finns tveksamheter bland hbt-personer att lägga sin röst på Kristdemokraterna, men hon påpekar att de socialliberala krafterna i partiet idag är starka.
– Om jag inte sett denna förnyelse av partiet skulle jag inte ha varit kvar, skriver hon.
Om Hansson Nielsen lyckas med sin personvalskampanj så utlovar hon att driva transpolitiska frågor i riksdagen och hon ser som sin uppgift att driva på i hbt-politiska frågor inom partiet.
Kristdemokraterna har även en väl känd företrädare som är öppet gay, Stockholmspolitikerna Erik Slottner. Slottner som profilerat sig på att Stockholm borde bli mer vågat när det gäller byggnader, utsågs nyligen att efter valet ta över ledartröjan från partiets starke profil Socialborgarrådet Ewa Samuelsson i samband med att hon då väljer att lämna Stockholmspolitiken.