Tidningen Red Peppar, som under många år hetsat mot homosexuella i Uganda, skriver idag att den internationellt hårt kritiserade ugandiska lagen som skärper anti-homolagarna antagits av parlamentet. Även tidningen Monitor uppger att lagen antagits nu på fredagsmorgonen.
Lagförslaget som introducerades 2009 av parlamentsledamoten David Bahati har länge legat i träda efter att det internationella trycket mot Uganda, med hot om att bland annat dra in bistånd.
Enligt Monitor röstade parlamentet emot ett förslag om att homosexuella handlingar skulle straffas med upp till 14 års fängelse. Istället antog man ett livstidsstraff.
I det ursprungliga förslaget fanns även dödsstraff med för de homosexuella som bär på hiv. I den lag som idag antogs har detta straff inte tagits med.
Den antagna skrivningen av lagen innehåller enligt sajten UGNews förutom livstidsstraff även möjlighet att straffa ugandier som haft homosexuella kontakter utomlands. Den förbjuder även såväl individer, myndigheter, föreningar och företag att stötta homosexuella och driva hbtq-frågor.
På Facebook bekräftar Frank Mugisha som nyligen var i Stockholm för att ta emot stödet till den ugandiska hbt-rörelsen som samlats in av Regnbågsfonden, att lagen nu antagits.
Enligt New Vision säger premiärminister Amama Mbabazi dock att det kommer att bli ”fortsatta konsultationer” inom regeringen.