Den ryska högsta domstolen beslöt, bakom stängda dörrar, under torsdagen att klassa hbtq-rörelsen som extremist och förbjuds därför i landet.
Det här är det mest drastiska steget mot hela hbtqi-rörelsen i det allt mer konservativa landet.

Beslutet är ett enormt bakslag för hela hbtqi-samhället i Ryssland.

Domstolen ställde sig genom beslutet på Justitieministeriets sida, som tidigare i månaden lämnade in en stämningsansökan där man krävde att en hbtq+rörelsen i Ryssland skulle klassas som extremistisk. Rättighetsaktivister hävdar att detta öppnar vägen för omfattande nedslag mot alla individer eller grupper som anses vara en del av denna rörelse, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den ryska hbtq-rörelsen konstaterar i sin reaktion att hela de juridiska förfarandet var olagligt eftersom ingen svarande part fick finnas på plats vid domstolsförhandlingen. Moskvas HBTQ-center hade lämnat in en ansökan för att få närvara men nekades av domstolen.

I ett pressmeddelande från Moskva-centret liksom flera andra hbtq-grupper berättas att de därför skapat en gemensam rörelse som på svenska kan översättas till Den Internationella sociala HBT-rörelsen för att kunna vara motpart i domstolsförhandlingen. Men inte heller denna nya ”internationella” rörelse fick närvara och vara motpart.

– Vi förstår därför inte vilken organisation som domstolen nu syftar på, säger Olga Baranova i kommunikation med svenska Regnbågsfonden som under många år gett stöd till hbtq-rörelser i olika länder.

– Det mest absurda med ännu ett sadistiskt initiativ från den ryska regeringen är att det aldrig har funnits någon internationell HBT-social rörelse tidigare, säger Renat Davletgildeev, aktivist och journalist. Men samtidigt är det värsta med alla dessa, om än ologiska, men tyvärr ganska verkliga lagar att de försöker flytta homosexuella, lesbiska, bisexuella och transpersoner i Ryssland till gråzonen. De vill beröva oss synligheten som vi har kämpat så desperat för under alla dessa år. Därför vill jag säga tack till Justitieministeriet och Högsta domstolen – den internationella HBT-rörelsen måste existera. Åtminstone för att påminna er varje dag om att vi är många.

Med domstolens vaga beslut då ingen specifik organisation angetts menar nu Baranova att situationen blir än värre.

– Detta är ett stort slag mot oss som en gemenskap och nu verkar det som om varje HBT-organisation är extremistisk, säger hon.