Trots ett intensivt kampanjarbete från antihomosexuella grupper i Europa röstade under tisdagen en stor majoritet för att anta en resolution utifrån den så kallade Lunacek-rapporten. I rapporten, skriven av österrikiske EU-parlamentarikern Ulrike Lunacek (De gröna), lyfts frågor om att motverka diskriminering baserad på sexuell läggning och könsidentitet. Rapporten tar upp arbetsmarknad, utbildning, hälsa, handel, fri rörlighet, yttrandefrihet, hatbrott, asyl och utrikespolitik.
– Lhbti-personer möter allvarliga problem i dagens Europa. Trots de framsteg som gjorts i vissa länder så förekommer fortfarande i samtliga 28 medlemsstater diskriminering, våld och trakasserier, konstaterar Lunacek i en kommentar efter omröstningen.
– En del hävdar att denna resolution ger särskilda privilegier till hbt-personer. Men att kunna hålla en partners hand utan rädsla för att bli misshandlad är inget privilegium, det är en mänsklig rättighet, säger hon vidare och säger att det stöd som kommit från parlamentets olika politiska grupperingar visar på en beslutsamhet.
– EU-kommissionen behöver nu svara med något annat än tystnad, säger hon.
Resolutionen som kräver åtgärder mot homofobi antogs med siffrorna 394 mot 176. De som röstade för kom från de fem största partigrupperna i parlamentet uppges i ett pressmeddelande från EU-parlamentets HBT-grupp. De fem grupperna där resolutionen fått stöd är Europeiska folkpartiets grupp/kristdemokraterna (EPP), socialisterna/socialdemokraterna (S&D), vänstern (GUE/NGL), de gröna (Greens/EFA), liberalerna (ALDE) och även vissa inom gruppen konservativa/reformister (ECR).
Från svensk sida välkomnas att rapporten nu antagits.
Vänsterpartiets förstanamn på EU-valets lista Malin Björk noterar att rapporten varit omstridd.
– Parlamentet har mejlbombats med lögner och hat. HBTQ-personers mänskliga rättigheter är inte alls självklara i all EU-länder. I ljuset av det är beslutet i Europaparlamentet idag både välkommet och nödvändigt, säger hon och ser dagens omröstning som en stor seger mot de högergrupper som ”visar upp sitt fula tryne i EU-parlamentet”.
Från socialdemokraternas sida berättar Anna Hedh för QX att man efter omröstningen nu firar. Samtidigt markerar hon förvåning över att de svenska ledamöterna av EPP-gruppen, moderater och kristdemokrater, som i höstas valde att inte rösta för en resolution gällande sexuell och reproduktiv hälsa, nu ställa sig bakom denna resolution.
– Kanske kände man att trycket denna gång var starkare, säger hon.
I ett uttalande från de svenska folkpartisterna i parlamentet och föreningen HBT-Liberaler sägs att:
I tider då starka motkrafter gör allt för att motarbeta grundläggande rättigheter är det särskilt viktigt för oss att stå upp för de hbt-personer som bor i Europa och världen där rätten att kunna vara den man är inte tas som självklarheter. Färdplanen kommer givetvis att ställa höga krav på alla medlemsländer, så även på Sverige. Det är viktigt att vi också tar vårt ansvar för utvecklade hbt-rättigheter på hemmaplan.


EU-Parlamentet diskuterar plan mot homofobi