I måndags delade Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova ut pris till ”Årets homo” på Gaygalan. Dagen efter satte de sig på ett flyg till New York för att hinna till Amnestygalan.

Under galan presenterade Madonna de båda Pussy Riot-medlemmarna. Hon tackade de unga kvinnorna för att de gjort ”pussy” till ett ord som man kan använda därhemma.
– Nu säger mina åttaåringar det hela tiden, skämtade hon.

Men sedan blev hon allvarlig och pratade om sin och Pussy Riots kamp, som bland annat handlar om att belysa hbtq-personers situation i Ryssland. Madonna berättade om de dödshot hon fick under sin ryska turné, som skedde samtidigt som Pussy Riot-rättegången. Hon sa också att många av hennes fans råkade illa ut under hennes turné.
– 87 av mina fans arresterades för ”homosexuellt beteende”, vad nu det är.

När Madonna uppträdde i Sankt Petersburg 2012 delades det ut rosa armband och på sin rygg hade hon en tatuering, på vilken det stod ”no fear”. Madonna brukar alltid smycka sin rygg med låtsastatueringar under sina shower, för att nå ut med olika budskap.

Det var den 23 december som Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova släpptes efter 16 månader i fängelset. Under galan sa de:
– Frihet är inget man får. Det är något som vi måste kämpa för varje dag. Det är vår plikt att tala för de som fortfarande befinner sig bakom lås och bom.

Tidigare: Pussy Riot: ”Putin ska vara rädd för oss”