Dagens Nyheter uppger idag att den svenske finansministern Anders Borg (m), ändrade sitt planerade program vid sitt besök i Uganda. Han landade under måndagen i Kampala för att föra samtal om den ekonomiska utvecklingen i landet och den afrikanska kontinenten.
Men det var samma dag som president Yoweri Museveni valt att underteckna den lag som skärper de lagar som förbjuder homosexuella kontakter. En lag som ger 14 år upp till livstids fängelse, liksom gör det straffbart att inte ange personer man tror är homosexuella.
En direkt konsekvens av presidentens undertecknande var att den ökända tidningen Red Pepper publicerade namn på 200 personer man kallar ”top-homos”.
Innan Borg inledde sitt planerade program mötte han ”hbt-aktivister” för att markera sitt stöd och diskutera den nya situationen som uppstått.
Till Dagens Nyheter upprepar han tidigare uppgifter om att Sverige nu ser över biståndet och kan, likt Danmark och Norge, komma att stoppa det stöd som idag ges till den ugandiska staten.
– Det kommer att bli besvärligt och förmodligen tilltagande besvärligt att ha ett stat till stat-samarbete, säger han till DN idag.
Enligt RFSLs ordförande Ulrika Westerlund har den ugandiska hbt-rörelsen idag fört samtal om ett gemensamt förhållningssätt, bland annat till synen på bistånd. Inom rörelsen, som nu riskerar att tvingas helt under jorden, finns olika synsätt på om stoppat bistånd är rätt sätt att sätta press på Ugandas regering.
Under tisdagen har Sveriges utrikesminister Carl Bildt liksom den svenske EU-kommissionären Cecilia Malmström via Twitter markerat sitt avståndstagande till de nya antihomo-lagarna i Uganda. Bildt kallar presidenten undertecknande ”highly disturbing” och Malmström talar om häxjakten som nu pågår som ”appalling”