Förra veckan arrangerade biblioteken i Haninge en regnbågsvecka. Det var efter att Bland drakar och dragqueens hade hållit i en sagostund i ett fullsatt bibliotek i Vega som två män stormade in. En av männen har tidigare varit medlem i nazistiska NMR och den andra har tidigare arbetat för högerextrema Samnytt. 

Petter Wallenberg, grundare av teatersällskapet Bland drakar och dragqueens, var på plats under incidenten. 

– Som tur är var bibliotekspersonalen riktiga hjältinnor och stoppade dem bestämt. Nästan ingen i publiken märkte något och den fullsatta föreställningen fortlöpte obehindrat. Men det är tyvärr såhär det ser ut i Sverige år 2024. 

På plattformen X, tidigare Twitter, skriver nu männen att de ville ställa frågor till bibliotekschefen Jenny Poncin kring varför hon bjudit in ”sexualaktivister för att hålla slutna framträdanden för 2-åringar”. På plats ställde de även frågor som varför det är lämpligt att ”vuxna män utklädda till en sexuell fetisch – vilket drag är – läser sagor för barn”. 

Bland drakar och dragqueens har förföljts och trakasseras av högerextrema grupperingar i flera år. 

– Vi har utsatts för mängder av hat och hot och flera fysiska attentat genom åren. Förra sommaren utsattes vi för ett nazistattentat i Jönköping när nynazister spärrade av en hel byggnad där 200 barnfamiljer skulle se vår musikal ”Lilla Jag och Drakarnas drottning”, säger Petter och fortsätter:

–  Det är fruktansvärt att som kulturutövare behöva vara orolig varje gång vi gör en föreställning. Att hat och hot försöker tysta oss och andra kulturutövare med könsöverskridande uttryck är inte bara ett hot mot oss – det är ett hot mot hela det fria kulturlivet och demokratin.

Trots det har teatersällskapet aldrig ställt in en enda föreställning. 

– Vi vägrar låta hatet från några enstaka extremister vinna, eftersom publikens kärlek är mycket starkare.

Bibliotekschefen Jenny anser att det oväntade besöket är problematiskt. 

– Det är sättet det genomförs på. De har inte bokat någon tid och inte gjort någon förfrågan. De dyker upp med ett konfrontativt språk, det är det som är det svåra, säger hon i en intervju med Biblioteksbladet och fortsätter:

– Vi börjar bli några inom kulturområdet som utsätts för det här. Men jag känner mig helt trygg och står upp för att vi gör det som förväntas enligt bibliotekslagen. Vi är ett bibliotek för alla och det krävs att vi tar stöd och lyssnar på varandra och inte blir rädslostyrda.

Petter betonar vikten av att dragqueens måste fortsätta att hålla i sagostunder.

– Det handlar om att arbeta läsfrämjande och individstärkande på nya glittriga sätt. Dragshow visar att alla människor får leka med hela utklädningslådan och står för friheten att våga uttrycka sig som man vill oavsett vilken norm som råder.

Hur skulle du bemöta de högerextrema som går emot det ni gör?

– Vi ger aldrig upp. Vår fantastiska publik kommer man ur huse till våra föreställningar som blir fullbokade på rekordtid. Förra året gjorde vi 191 föreställningar endast under ett år. I år räknar vi med att det blir ännu fler. Tillsammans står vi starka! Kärleken vinner över fördomar och aggressivitet, säger Petter och fortsätter:

– Vi fortsätter att sprida glitter, glädje och gemenskap. Aldrig viker vi oss för hatet. Istället krokar vi arm med fler aktörer i hela samhället och rustar till motstånd. Och som vi brukar säga – vad gör vi med hat och hot? Vi sätter ner klacken och står emot!

I ett sms till QX skriver den tidigare NMR-medlemmen att de inte ”stormade” eller ”avbröt” sagostunden. Dessutom skriver han att de inte ser sig som högerextrema och menar att de bara ställde frågor till bibliotekets personal.