2013 bildades den ideella föreningen Lesbisk Makt. Föreningen vill bredda förståelsen av begreppet ”lesbisk” och bevara lesbisk kultur och historia i hela landet. De vill även skapa en ”stark lesbisk folkrörelse” samt göra världen ”mer lesbisk”.

Föreningen arbetar med att arrangera lesbiska mötesplatser, aktiviteter, evenemang och nätverk. Och i mars är det dags för årsmöte. Arsema Kugelberg, Lesbisk Makts verksamhetsutvecklare, berättar att alla som är medlem kan delta i mötet.
– Årsmötet kommer att hållas digitalt så att det är möjligt för alla att medverka. Vi har många spännande planer 2024.

Hur var ert 2023?
– Vi lämnade året med mycket lycka! Extremt mycket aktiviteter skapades av våra arrangörsgrupper i hela Sverige. Förutom det fyllde lesbisk makt tio år och detta firade vi med jubileum i Örebro som var väldigt lyckat. Vi är glada att vi kan fortsätta vårt arbete med att skapa en bredare lesbisk gemenskap.

Har ni några inplanerade evenemang?
– Vi har mycket på gång. Bland annat kommer Lesbisk Makt till Göteborg i samarbete med Kvinna & Trans BK och fixar fotbollsträning en gång i veckan. Vi kommer även ha en bokklubb i Luleå, lesbisk slöjd i Norrbotten och Lesbiskt rum i Uppsala. BIPOC Q, tillsammans med Taman Luna och Dubbelexponerat, kommer att bjuda in till ett separatistiskt läger för rasifierade queers i mars, säger Arsema och fortsätter:
– Man får hålla koll i vår kalender för det händer mycket i år.

Lesbisk Makt driver även projektet Lesbisk Plats vilket handlar om att skapa bättre förutsättningar för att unga hbtqi-personer som är kvinna, icke-binär eller transperson ska kunna leva ett meningsfullt liv i landsbygden.

Vilken är er främsta målgrupp och vilka vill ni nå ut till?
– Alla som är lesbiska eller intresserad av lesbiskhet och som identifierar sig som kvinna, icke-binär eller transperson får vara med. Lesbisk kan vara din identitet, eller så identifierar du dig som något annat men gillar att göra lesbiska saker ibland.

Vad hoppas ni få ut av 2024?
– Vi hoppas bli ännu större – med ännu fler aktiviteter och en större gemenskap.