Den 52-årige partiledaren Søren Pape Poulsen drabbades av en hjärnblödning i fredags under ett möte med partistyrelsen och fördes till Odense universitetssjukhus, men hans liv gick dessvärre inte att rädda. Han avled på lördagen, uppger partiet i ett pressmeddelande.
– Alla som haft turen att känna Søren vet att han var en omtänksam person. De flesta kunde till och med känna det, även om de bara träffat honom kort. Han tänkte alltid på andra först. Och så älskade han vårt parti, skriver generalsekreteraren Søren Vandsø och fortsätter:
– Vi kommer att sakna Søren, som med sitt tålamod, ljusa sinne, politiska känsla och djupa förståelse för andra människor gjorde våra liv bättre. Han lämnar oss alltför tidigt och lämnar ett ofattbart tomrum efter sig.

Søren valdes till partiledare 2014 och kom i samma veva ut som homosexuell – något som skapade rubriker i Danmark.
– Det är ingen hemlighet att jag är homosexuell, men det förvånar mig att folk tycker sig ha rätt att veta. Många är intresserade av mitt privatliv och jag kan inte ge en enda intervju utan att få frågor om privata relationer, sa han i en intervju.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar dödsfallet på plattformen X:
– Nås av det sorgliga beskedet att Søren Pape Poulsen, partiledare för det danska Konservative folkeparti, har avlidit alldeles för tidigt. Tack för vårt goda samarbete under flera år. Mina tankar är med Søren Papes familj och vänner.

I partiledarens hemstad Viborg sörjer invånarna och ett hav av blommor har lämnats utanför Sørens bostad.