Det årliga Pride-evenemanget i Köpenhamn har fått både ris och ros efter att ha uppmanat sina samarbetspartners att ta ställning i kriget mellan Hamas och Israel.

Sponsorerna blev tillfrågade av organisationen om deras “intressen och aktiviteter i Israel och Palestina” och om de inte kan ge ett “tillfredsställande svar” så kan de inte längre vara samarbetspartners.

Nu hotar flera sponsorer att hoppa av – bland annat en av huvudsponsorerna Dansk Industri (DI).
– Vi är överraskade och chockade över att Pride ställer sådana krav. Att blanda in en politisk agenda som den komplexa konflikten i Mellanöstern och den humanitära krisen i Gaza med hbtqi-personers rättigheter är enligt oss olämpligt, säger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektör på DI, till Danmarks Radio.

Även digitaliserings- och jämställdhetsminister Marie Bjerre (V) har sagt till Ritzau att hon inte kommer att gå med i paraden om de kräver att deras samarbetspartner har ”vissa ståndpunkter i konflikten i Gaza”.

Köpenhamn Pride menar att de står på ”människans sida”.
– Det är varken kontroversiellt eller överraskande att vi, som en människorättsorganisation, står fast vid grundläggande mänskliga rättigheter, eller att vi uppmanar de organisationer eller kommersiella partners vi samarbetar med att dela vår vision om en värld med respekt för mänskliga rättigheter överallt på jorden, skriver Lars Henriksen, företrädare för Köpenhamn Pride, i en kommentar till Berlingske.

Instagram skriver @copenhagenpride följande: ”Världen får inte vara passiva när så förfärliga händelser utspelar sig. Vi står i solidaritet med det palestinska folket, palestinierna i Danmark, och kräver omedelbar vapenvila och att gisslan på båda sidor släpps”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Copenhagen Pride (@copenhagenpride)

Köpenhamn Pride kommer att hållas mellan 10-18 augusti.