Det var i måndags som personal på RFSL i Östersund lade märke till klistermärken från Nordfront uppsatta på fasaden till deras lokal. Hedda Björkman Sjöberg, ordförande för RFSL Jämtland Härjedalen, säger att det känns ”obehagligt”.
– Klistermärkena satt på en av våra testmottagningar, där man kan testa sig för hiv. Det stod bland annat ”liberalism är lika med syfilis”. Det är så synd – vi vill ju vara en trygg plats men så finns det en risk att man möts av högerextrema budskap när man kommer till oss.

Förra året flyttade RFSL till en ny lokal i centrala Östersund. Sedan dess har de varit med om flera skadegörelser.
– Vi har blivit utsatta för hat och hot i många år, men sedan vi bytte lokal har någon kissat på vår dörr och eldat upp prideflaggor vid två tillfällen. Vi får även en del hatkommentarer online. Det är hemskt.

Hur upplever du att hbtqi+ communityt mottas i Östersund överlag?
– Jag tycker att det finns jättemycket stöd men samtidigt så vet jag att många hbtqi+ personer, som främst bor utanför stan, tycker att stämningen är obehaglig i skolan. Vi har även hört från äldre personer att de inte blivit bra bemötta på sina äldreboenden och behövt ”gå tillbaka in i garderoben”. Det känns jättetråkigt.

Hur arbetar ni för att främja hbtqi+ rättigheter?
– På jättemånga olika sätt. Vi håller i olika medlemsaktiviteter för hbtqi+ communityt, vi har en Stolta föräldrar-grupp och föreläser ute på skolor.

Vad händer nu?
– Vi får se vad polisen säger. Vi har en övervakningskamera riktad mot vår entré, så vi lyckades fånga gärningspersonerna på bild, säger Emma och fortsätter:
– Men vi tycker att det är synd att vi inte kan finnas till på samma sätt när vi gång på gång behöver hantera motstånd. Vi kan inte säkerställa att det känns bra att komma till oss och det är ju hela poängen.