Igår marscherade människor genom Visby för samhällets mångfald, solidaritet och kärlek.
– Paraden är viktig för att vi, trots framgångar såsom könstillhörighetslagen, ändå lever i en tid där människors grundläggande rättigheter omförhandlas och blir till en diskussionsfråga, säger Alex Lithander ordförande för RFSL Gotland.
– Tillgången till offentliga rum och utrymmen på lika villkor och tillgång till vård och en trygg vardag ser inte lika ut, trots att vi i grunden har kommit överens om att det ska vara så.

Hur var paraden i år?
– Det här året hade vi som paradavslutning valt att inte hålla anföranden och appeller från Almedalsscenen, förutom ett avslutande tal av RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.

Istället fick konstgruppen FUL bjuda in Almedalen till folkfest med sin dansföreställning Baba Karam.
– Det var genom ett samarbete med Riksteatern, Region Gotland och Sudrets Teaterförening som vi fick hit gruppen. Det var fantastiskt fint!

Hur många blev ni som gick?
– Hundratals trotsade värmeböljan i år, strax över 400, så det blev en något mindre parad än vanligtvis men det är också förståeligt med tanke på hettan. Vi är väldigt glada för att det var så många som ändå slöt upp.

Ulrika Westerlund (MP, th) går i spetsen för Mångfaldsparaden går genom Visby under politikerveckan i Almedalen.

Nazister har tidigare varit närvarande under Almedalsveckan – hur blev det i år?
– Som tur är så har vi haft några år nu utan någon större och organiserad närvaro av nazister under Almedalsveckan, så det har varit lugnt. Vi är däremot alltid förberedda på att de kan dyka upp och har en bra kontakt med dialogpolisen inför paraden.

Vad var det bästa med paraden i år?
– Det bästa skedde nästan innan, skulle jag säga. Vi hade väldigt svårt att hitta funktionärer i år,  vilket kändes oroligt när manifestationsdagen närmade sig. Vi fick jaga rätt hårt mot slutet för att få ihop folk, säger Alex och fortsätter:
– Människor var dock helt fantastiska och både delade vårt inlägg på Facebook och högg tag i vänner som kunde ställa upp så till slut blev vi nästan nedringda av frivilliga. Det värmer verkligen i hjärtat och märks att folk tycker att paraden är viktig.