Om man inte hade det namn på Facebook som id-kort eller annan id-handling visar, så riskerade kontot att avaktiveras meddelade Facebook för ett par veckor sedan. Pseudonymer, artistnamn, eller liknande var alltså icke välkomna. Detta fick profiler som RuPaul och Sister Roma att gå i taket, och Sister Roma (Sisters of Perpetual Indulgence), såg till att få ett möte med Facebook-representanter för att diskutera. Detta gav dock ingenting och en protest utanför företagets högkvarter planerades i början av oktober.

Men nu ber Facebooks produktchef Chris Cox om ursäkt och menar att syftet med allt detta aldrig var att tvinga användare att använda sitt ”lagliga” namn. Tanken är snarare att alla ska använda det namn de använder till vardags.
Chris Cox skriver idag på Facebook ett öppet brev och ber om förlåtelse:
– Jag vill be de communities som påverkats av detta om ursäkt, drag queens, drag kings, transpersoner och alla andra vänner, grannar och medlemmar av HBT-communityt för de prövningar som vi utsatt er för när det gäller Facebook-konton de senaste veckorna.

Han fortsätter:
– Alla ska få använda de namn de använder till vardags. För Sister Roma så är det Sister Roma, för Lil Miss Hot Mess, så är det Lil Miss Hot Mess. Den här diskussionen har varit svår för oss eftersom vi verkligen stöttar de som påverkats av detta, i hur de använder och verkar på Facebook.

Anledningen till att hela den här diskussionen kom upp till ytan var dock god. Facebook jobbar ständigt med att ta bort fejkkonton bakom vilka nättroll, mobbare och identitetstjuvar ofta döljer sig. För att kunna bevisa att FB-identiteten stämmer har medlemmar fått uppvisa någon form av ID-handling för att kontot ska fortsätta att gälla men när det gäller dragidentiteter har det inte funnits en klar linje för detta. Inte heller för transpersoner som inte använder sitt födelsenamn.
Men nu lovar alltså Carl Cox bättring och Facebook håller i skrivande stund på att se över rutinerna för Facebook-konton och autensiering.