Just nu håller Minnesota State High School på med en granskningsprocess som kan resultera i att sportande transpersoner kan få spela i det lag som stämmer överens med deras identitet, och inte med det kön de tillskrevs vid födseln.
Med anledning av detta så höll Zeam Porter, higschoolelev som identifierar sig transgenderqueer, ett rörande och tårfyllt tal under ett möte med Minnesota State High Schools utredningsgrupp.

– Jag trodde att kärleken till basketen gjorde att jag trodde att jag kunde hantera att spela för fel lag. Jag hade fel. Att ständigt felbedömas i mitt kön och kallas för fel namn får mig att sakta tappa min själ. Jag som redan känner att jag inte längre har en kropp, har nu alltså även förlorat min själ, berättade Zeam Porter.

Granskningsprocessen är omdebatterad i delstaten och det blev inte mindre stormigt sedan en av statens största tidningar, Star Tribune, publicerat en anti-transannons från Minnesota Child Protection League. Som såg ut så här:

Tidningens annonsansvarige tyckte dock inte att de gjort något fel vilket fick läsarna ännu argare och många tog till sociala medier för att berätta att de nu sagt upp prenumerationen.

Zeam Porter slutade att spela basket efter förra säsongen eftersom det blev för tungt att ensam vara i fokus för hela den här debatten. Men Zeam hoppas att utredningen ger likasinnade rätt att i fortsättningen spela för det lag som de hör hemma i. Men trots att Zeam har starkt stöd så motsätter sig olika grupper utredningen och fortsätter att protestera. Bland annat visade Jason Adkins, chef för Minnesota Catholic Conference, en 3300 namn tjock protest mot att en ny policy inte införs. Och på samma linje går Bibeltrogna Minnesota Family Council som begärde att utredningen helt skulle läggas ner.
Än har inget beslut fattats i frågan.