1998 hölls för första gången den internationella minnesdagen för transpersoner, eller transgender. Syftet är att den 20 november varje år lyfta situationen för transpersoner och minnas de många offer för våld som utövas enbart på grund av könsöverskridande.
När dagen i år annonseras på minnesdagens amerikanska hemsida listas 81 personer som brutalt mördats senaste året. Här ovan ser du några av de personer som fått sätta livet till till följd av hatbrott och våldsamma övergrepp.
Listan domineras av Brasilien men här återfinns även länder som Filippinerna, Turkiet, Colombia, USA och Kanada. Avsaknaden av länder i Europa och Afrika liksom större delen av Asien återspeglar dock tyvärr inte att transpersoner i dessa delar skulle vara fredade för våld, trakasserier och övergrepp.
Transgender Day of Remebrance uppmärksammas bland annat i Helsingfors där det hela veckan har pågått evenemang kring transpersoners situation och rättigheter. I Sverige är det i Söderhamn som det innehållsmässigt största evenemanget hålls, där kommunen, som första i landet, också hissar TransPride-flaggan.
Manifestationer hålls även i Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå.
Kan du inte medverka vid dessa kommer du på Qruiser under torsdagen kunna skicka en TransPride-flagga till vänner för att uppmärksamma dagen och därmed hedra transpersoner som drabbats av transfoba övergrepp.

SöderhamnHelsingfors


Malmö


Uppsala


Stockholm


Umeå