Möt Indiens första transsexuella borgmästare

Madhu Kinnar blev under måndagen historisk då hen som den första transsexuella personen genom tiderna tog hem vinsten i staden Raigarh i Indien.

Kinnar gick till val som en självständig kandidat och norpade borgmästarplatsen från det sittande partiet Bharatiya Janata Party som anklagats för korruption, detta rapporterar Pink News. Den nya borgmästaren jobbade tidigare som sångare på tåget mellan Bombay och Howrah men har nu alltså sadlat om.

”Jag ska fullfölja era drömmar”
”Det var allmänhetens stöd som uppmuntrade mig att delta i valet, och tack vare deras stöd vann jag till sist. Folket har visat mig sin tillit och jag ska göra mitt bästa för att fullfölja deras drömmar”, sa Kinnar i en intervju till lokala medier. Raigarh har ungefär 140 000 invånare och ligger i östra delen av Indien.

I Indien är transsexuella personer kulturellt kända som hijras och anser sig själva vara ett tredje kön som varken är kvinna eller man. Indiens högsta domstol beslutade i april 2014 att transsexuella personer skulle kunna kategorisera sig under ett tredje kön på officiella dokument, även det en historisk bragd.

Samkönat sex olagligt i Indien
Men när det kommer till homosexuellas rättigheter är Indien i dagsläget ingen mönsterelev. Under 2013 upplöste högsta domstolen i Indien ett beslut från 2009 som avkriminaliserade samkönat sex. På så sätt är samkönat sex olagligt i dagens Indien. Flera försök har gjorts för att ompröva beslutet, men ännu har ingen lyckats.