– Det är tråkigt ur barnens synvinkel, så kommenterar Justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) i HBL.fi att förslaget till att förenkla för mödrapar att få gemensam vårdnad om barn stoppas vid regeringspartiernas förhandlingar under tisdagen.
Kristdemokraterna gick förslaget från regeringskollegorna i Samlingspartiet, Svenska Folkpartiet och Socialdemokraterna.
Därmed kommer lesbiska par fortsatt behöva gå igenom ett adoptionsförfarande innan de får gemensam vårdnad av sitt barn.
– Det är väldigt synd att sex riksdagsledamöter inklusive en minister kan köra över en hel folkgrupp och de här människornas rättigheter, konstaterar Anna Moring till Hbl.fi. Moring är projektledare för nätverket Alla familjers Finland.
Hon konstaterar också att Kristdemokraterna och partiledaren Päivi Räsänen därmed dikterar familjepolitiken i Finland.
Genom att regeringen inte kunde enas om att lägga fram ett förslag om en ny moderskapslag, så når lagförslaget nu inte riksdagen.
Anna-Maja Henriksson säger dock till Hbl.fi att det trots allt är så att beredningen av lagen är klar.
Tidigare har Kristdemokraterna satt käppar i hjulet för införandet av en gemensam äktenskapslagstiftning där även likakönade par omfattas. Vid ett riksdagsbeslut i höstas antogs dock den nya lagen.
Onsdag kväll arrangeras för andra året QX GayGaala där detta beslut och andra positiva insatser för hbt-samhället kommer att hyllas och uppmärksammas på Savoy-teatern.