När Finland under söndagen går till val är hbt-frågorna långt ner på dagordningen. Flera öppna hbtq-personer ställer upp till val även denna gång, men med införandet av en könsneutral äktenskapslag har homo/bi-frågorna tappat sin centrala plats i samhällsdebatten och debatten kring transpersoners situation i landet har inte lyckats komma in i valdebatten.
I torsdags hölls den stora partiledardebatten i YLE och där markerade såväl kristdemokrater som sannfinländare sin syn i äktenskapsfrågan.
– Nästa riksdag har full rätt att rösta bort lagen om samkörande äktenskap, sa Kristdemokraternas partiordförande Päivi Räsänen enligt referat på HBL.fi.
– Ett medborgarinitiativ är på gång och det inget fel på att vi omprövar beslutet i riksdagen och ändrar lagen. Det är demokrati.
Just Kristdemokraternas hot om en namninsamling mot könsneutrala äktenskap för att tvinga fram en ny behandling i riksdagen fick stöd av det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Sannfinländarnas partiledare Timo Soini
– Jag är en kristen politiker, äktenskapet en affär mellan kvinna och man, sa han i debatten.
Vid omröstningen i riksdagen kring den könsneutrala äktenskapslagen fanns de flesta nejsägarna bland, förutom Kristdemokrater och Sannfinländare även hos Centerpartiet. Partiets nya ledare som haft en enorm framgång i valkampen, Juha Sipilä är medlem i en laestadiansk rörelse. Han betonar dock på sin egen hemsida att han inte tillhör den konservativa delen av den laestadianska rörelsen.
Enligt valundersökningar ser just Centerpartiet ut att bli största parti, följt av Samlingspartiet, med statsminister Alexander Stubb som ledare och därefter Sannfinländarna. Enligt YLEs valundersökning får Centern 24%, Samlingspartiet 16,9, Sannfinländarna 16,7, De Gröna 8,8, Vänsterförbundet 8,3, Svenska Folkpartiet 4,6 och Kristdemokraterna 3,6.