Nu är det klappat och klart från partiets sida. HBT-socialdemokrater knyts nu närmare till partiet som den femte sidoorganisationen och får samma status som ungdomsförbundet SSU, S-Kvinnor, Socialdemokrater för Tro & Solidaritet och S-Studenter.
Från HBT-s sida kallar man beslutet ”historiskt”.
-Det är stort för socialdemokraterna och det är stort för oss. Beslutet är ett erkännande av det arbete som HBTs Sverige genomfört under alla de år sedan vi bildades 1988 och ett erkännande av alla våra medlemmars engagemang, säger förbundsordförande Sören Juvas i ett pressmeddelande.
Med den nya statusen hoppas HBT-s kunna få större möjligheter att påverka partiet. Det historiska inslaget i helgens beslut handlar om att Socialdemokraterna nu blir först att ge en hbt-organisation en så pass officiell status.
– HBTs Sverige är nu den enda partipolitiska hbt-organisationen i Sverige och antagligen i världen som har direkt inflytande över sitt parti och det kommer vi ta tillvara för att bygga socialdemokraterna som ett starkt folkrörelseparti, avslutar Sören Juvas
Rent formellt återstår att även HBT-s vid sin kongress kommande helg i Höör anpassar sina stadgar till att stämma för en sidoorganisation.
I samband med kongressen släpptes en historisk översikt av socialdemokratins förhållande till HBT-frågorna skriven av Anna-Maria Sörberg, ”Kärlek, Kamp och Reformer”
I höst förväntas även Öppna moderater följa efter och bli närmare knutet till moderpartiet.