Försvarsmakten: Kamouflera inte din läggning

Andreas Nilsson är ordförande för HOF, en extern stödorganisation för hbtq-personer inom försvaret.

– Kamouflage är tydligt kopplat till försvarsmakten, men i just den här frågan ska man inte behöva gömma sig eller vara hemlig med sin identitet eller sexuella läggning. Transperspektivet har halkat efter inom försvaret precis som i övriga samhället och därför är det viktigt att få upp detta på agendan. Därför har vi extra fokus på detta under 2015, säger Nilsson.

Kampanjen går under namnet: Vissa saker ska man inte behöva kamouflera.

– Många tror fortfarande att det inte är ok att vara homosexuell inom förvaret, men det är det och det behöver vi förmedla ut bättre så att folk förstår att du kan vara bög eller lesbisk och samtidigt ha en militär befattning utan problem, säger Nilsson.

– Självklart finns det fortfarande problem med individer som inte håller med om detta, både inom och utanför myndigheten, men Försvarsmakten som myndighet arbetar hårt för att se till att alla ska trivas i sitt arbete, säger Nilsson.

Kampanjen ska även tydliggöra ställningstagandet för hbtq-personer internt inom försvaret och kommer att vara Försvarsmaktens ledord i flera Pridefiranden under året.