På torsdagskvällen lutar det åt att Danmark byter från en röd till en blå regering. Det väger dock fortsatt vid niotiden.
Klart är dock att Uffe Elbæks nya parti Alternativet tar plats i Folketinget med god marginal. Partiet får nära 5% av rösterna och passerar då 2%-gränsen för att få mandat i det daska parlamentet.
Uffe Elbæk var tidigare med i regeringen som kulturminister, med Radikale Venstre som partitillhörighet. Radikale Venstre motsvarar de socialliberala delarna av svenska Folkpartiet. Partiet tappar nu nära samma i procent som Alternativet får.
Uffe Elbæk har länge varit öppet homosexuell och var framgångsrik ledare för 2009 års stora idrotts- och kulturevenemang OutGames.
Han lämnade sin post i regeringen efter kritik mot hur han ansetts dela ut kulturstöd på ett inte helt korrekt sätt till sin partner.
Men nu tar han plats igen som partiledare för ett parti som till stora delar liknar de Gröna partierna i Europa.
Stor framgång har även Dansk Folkeparti som likt de andra främlingsfientliga partierna i Norden noterat stora valframgångar. Partiet var som stödparti till den tidigare borgerliga regeringen aktiva motståndare till reformer kring hbt-personers rättigheter. Danmark, som tidigare var ledande i reformer för homosexuella, hamnade på efterkälken i frågan om könsneutrala äktenskap på grund av Dansk Folkepartis motstånd.


Uffe Elbæk startar nytt parti

Uffe Elbæk avgick efter nepotism-kritik

Dansk homoprofil ny kulturminister