Surrogatmoderskap kan bli lagligt i Sverige

Surrogatmoderskap är i dag inte lagligt i Sverige, men under sommaren 2013 påbörjade den då sittande regeringen en utredning vars syfte är att undersöka möjligheterna till altruistisk surrogatmoderskap.

Genom utredningen hoppas staten kunna ta ställning i frågan och en gång för alla lagstifta med säkerhet, på samma sätt som man gjorde med homoadoptioner 2002-2003.

Det finns många starka åsikter när det gäller surrogatmoderskap, både för och emot. Statens medicinsk-etiska råd redovisade i februari 2013 en rapport där majoriteten i rådet ansåg att surrogatmoderskap är en etisk godtagbar metod. Med detta i ryggen är det många som tror att även denna utredning kommer att påvisa liknande resultat.

QX har granskat surrogatmoderskap och varit i kontakt med både kritiker och förkämpar. Vi har kikat närmare på vad de politiska partierna säger om frågan samt intervjuat grundaren för en av USA:s största surrogatkliniker.

Dessutom har vi en lång intervju med en nybliven homo-pappa som åkte till Thailand och fick två döttrar genom en surrogatmamma. Det hela kommer att publiceras under veckan.

Frågan om surrogatmoderskap har debatterats flitigt på QX, inte minst av Öppna Moderater som gick hårt mot Fi:s surrogat-ställning samt Fi:s svar där de anser att surrogatmoderskap är ett utnyttjande av kvinnokroppen.

Den statliga utredningen påbörjades den 19 juni 2013, den var tänkt att vara klar den 24 juni 2015, dock har utredningen förlängts och planeras nu att redovisas den 15 februari 2016.

Många homosexuella barnlösa par och individer vänder sig till surrogat från utlandet för att få barn. Ett annat alternativ är homoadoptioner. QX har tidigare granskat homoadoptioner i Sverige, trots svensk lagstiftning genomförs inga homoadoptioner och adoptionsorganisationerna i Sverige är passiva i frågan.

FAKTA
Surrogatmoderskap innebär att en kvinna upplåter sin kropp och blir gravid med avsikten att lämna över barnet till ett par eller en person som inte själv kan eller vill bära ett barn.

Surrogatmoderskap kan vara antingen partiellt eller fullständigt. Vid partiellt surrogatmoderskap befruktas surrogatmoderns eget ägg av spermier från en av de tilltänkta föräldrarna eller från en givare. Surrogatmodern har i dessa fall en genetisk och biologisk koppling till barnet.

Vid fullständigt surrogatmoderskap förs ett befruktat ägg in och utvecklas i surrogatmoderns livmoder. Såväl ägg som spermier kommer från antingen de tilltänkta föräldrarna eller från utomstående donatorer. Surrogatmodern har i dessa fall en biologisk men inte genetisk koppling till barnet.

Ett surrogatmoderskap kan vara altruistiskt eller kommersiellt. Vid ett altruistiskt surrogatmoderskap finns inga vinst-motiv för surrogatmodern och hon får alltså inte någon särskild ersättning för att hon agerar som surrogatmoder. Däremot kan olika kostnader relaterade till graviditeten, exempelvis sjukhusbesök och förlorad arbetsinkomst, ersättas.

Om det är fråga om ett kommersiellt surrogatmoderskap får surrogaten en särskild ersättning för att hon agerar som surrogatmoder.