Tidigare i år blev den socialdemokratiska organisationen HBT-S en officiell del av moderpartiet på samma fot som till exempel kvinno- och ungdomsorganisationerna.
Nu är det Moderaternas tur att knyta HBT-organisationen Öppna moderater närmare till sig. Partisekreterare Tomas Tobé presenterade förslaget från partistyrelsen till partistämman den 15-18 oktober i Karlstad att hbt-förbundet liksom även Moderata Seniorer får samma status som ungdoms- och kvinnoförbundet har idag.
Därmed får Öppna moderater en vikt plats i partiets högsta ledning, partistyrelsen. Öppna moderater kommer även, med de stadgeändringar som föreslås, att kunna motionera till stämmor på alla nivåer inom partiet.
– Det känns stort och bra att Moderaternas partistyrelse visar det här stora förtroendet för oss i Öppna Moderater. Att bli en organisation i partiet kommer att stärka oss som och vårt politiska arbete. Jag ser för mig att Öppna Moderater med detta kan bli större och bredare och nå ett ännu bättre genomslag, säger förbundsordförande Fredrik Saweståhl i en kommentar.

Öppna Moderater startades redan 1979 under namnet Gaymoderaterna och var då en fristående förening i Stockholm. 2001 blev det ett fristående nätverk som 2003 bytte namn till Öppna Moderater. 2012 byttes organisationsformen till ett rikstäckande förbund med en distriktsorganisation. Efter ett beslut på Öppna Moderaters stämma 2014 inleddes processen för att bli en fullvärdig del av Moderaterna, en process som med detta förslag går i mål.


Klart i helgen: HBT-sossar knyts till partiet