– Vi har precis avslutat en härlig, viktig och bra föreläsningsdag med Maria Hansson Nielsen, Hanna, Nino Ramsby och Nathalie, ”min man blev min fru. Maria Hansson Nielsen öppnade dagen med en tyst minut.
Det berättar Majsan Keller från fredagens uppmärksamhet i Söderhamn för Transgender Day of Remembrance.
Att kommunen valt att för andar året hissa Transgenderflaggan på stadens flaggstänger är närmast unikt, om inte i världen så garanterat i Sverige. Kommunstyrelsen ordförande Sven-Erik Lindestam (s) stoltserade även stolt framför kommunhuset med flaggan bakom. Men engagemanget visade sig ha vissa gränser även för Söderhamn. Utskick till Barn- och utbildningsnämnden, landsting, politiker och vård och omsorg för denna dag hade skickats ut, men inte en enda dök upp, konstaterar Majsan Keller.
– Varför inte ta del av gratis kunskap med berättelser från verkliga livet med statistik och information, frågar sig Keller som berättar om föreläsningar med gripande och stärkande berättelser och situationer om hur det var, har varit och hur det är idag för transpersoner.
– Vi har fått höra hur transsexuella med funktionsvariationer har svårt att få remiss till utredningsteam och bemötande inom BUP och vård, berättar Majsan keller.
– Hanna pratade väldigt intressant om hur det är att leva ett liv i smyg, om att hemlighålla sin bakgrund och göra allt för att inte ”synas”, utan bara kunna passera som vem som helst, för att kunna bli sedd som sig själv fullt ut. Hanna öppnade upp för intressanta frågor som gav hjälpande svar. Det är helt fantastiskt hur Hanna orkade och ändå ville stå och berätta om sitt dolda leverne som kvinna. Behöver vi verkligen berätta om vad vi är och biologiskt född som?
Keller forsätter sitt referat från fredagens seminarier
– Nino berättade om att han är född som biologisk kvinna men känner mig som och är kille. Nino hade tur som fick vård och hjälp rätt fort. Han berättade det för att folk ska få känna hopp om att ibland har transpersoner tur att få en remiss väldigt tidigt och bra med hjälp. Sist men inte minst avslutade vi med Nathalie som föreläste ”min man blev min fru. Hur hon har levt ett dubbelliv innan hon till slut vågade berätta sanningen för sin fru.
Nino Ramsby, som är verksam konstnär och musiker, uppträdde även under dagen.
– Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst, berättar Keller.
– Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.
Transgenderdagen avslutades med en fest där Dj Micke Hi öppnade upp nattklubbsgolvet.