I mars i år antog parlamentet i Ljubljana en könsneutral äktenskapslag, men med hjälp av en namninsamling lyckades motståndarna få in nog med namn för att frågan skulle tas upp i en folkomröstning. Och i söndags höll EU-landet Slovenien en folkomröstning kring att öppna äktenskapslagen även för par av samma kön.
Det blev ett tydligt nej. Hela 63,5% röstade emot att införa en könsneutral äktenskapslag. Endast 36% valde dock att delta i folkomröstningen.
– Det är skamligt att lite mer än 20% av den röstberättigade befolkningen nu har lyckats blockera ett tillägg i lagen som inte gör annat än ger människor de rättigheter de redan skulle ha fått för många år sedan, kommenterar Tanja Fajon (s), Slovensk medlem av EU-parlamentet och vice ordförande i parlamentets HBTQ-grupp.
– Men jag är fortsatt övertygad om att vi kan fortsätta arbetet för att bekämpa legal diskriminering av slovenska hbtq-personer och få ett starkt parlamentariskt stöd för full likställdhet.
Tidigare i år genomfördes folkomröstningar i Slovakien och på Irland.
Irlands befolkning ställde sig positiv till en könsneutral äktenskapslag. I Slovakien röstade en stor majoritet mot, men valdeltagandet var så lågt att folkomröstningen underkändes.

Ja på Irland – vilken fest!


Folkomröstning ogiltigförklarad