RFSL kritiska till surrogatutredningen

”Mycket olyckligt att utredaren inte föreslår en förbättrad reglering av situationen för barn födda av surrogatmammor i andra länder.” Skriver RFSL i sitt utlåtande.

Utöver möjligheterna till surrogatmoderskap i Sverige har utredningen även tittat på flera andra familjepolitiska frågor. Bland annat reglering av situationen för barn födda av surrogatmammor i andra länder, om samtidig donation av ägg och spermier ska tillåtas i Sverige och den föräldrarättsliga lagstiftningen efter de borttagna tvångssteriliseringarna.

”RFSL välkomnar förslaget om att möjliggöra samtidig donation av ägg och spermier, och att utredningen föreslår att personer som bytt juridiskt kön från kvinna till man ska registreras som sina barns fäder, och personer som bytt juridiskt kön från man till kvinna ska registreras som sina barns mödrar. Vi hoppas nu på snabba processer så att dessa förslag snart kan bli verklighet.”

Däremot beklagar RFSL att utredningen inte föreslå en reglering av surrogatmoderskapsöverenskommelser i Sverige.

”I höstas gjorde forskare vid bland annat Sahlgrenska en sammanställning av den hittills publicerade forskningen på skandinaviska språk och engelska. Deras slutsatser var bland annat att de flesta surrogatmödraskapsarrangemang fungerar bra och att de flesta surrogatmammor, barn eller familjer inte upplever några svårigheter.”

RFSL anser att den nuvarande bristen på reglering leder till rättsosäkra situationer för barn som tillkommit till följd av en surrogatmödraskapsöverenskommelse i något annat land.

”Föräldrarna anses vara föräldrar enligt detta land, men i Sverige har barnen inga juridiska vårdnadshavare. Det leder till rättsprocesser om föräldraskapet i Sverige för dessa barn, vilket innebär otrygga situationer som inte är till barnets bästa. RFSL förespråkar ökad delaktighet från Sveriges sida i internationella samtal om vilka villkor som ska gälla vid internationella surrogatmödraskapsöverenskommelser och hur alla länder kan ta sitt ansvar för alla inblandades bästa, skriver RFSL.”