– Jag jobbar på dagen och då kommer vi att prata med barnen om jämställdhet och på kvällen kommer jag att hylla min speciella kvinna.
Vad ska du göra då?
– Hon kommer hem efter en vecka utomlands, så jag kanske tar med henne ut på restaurang och så blir det nog lite mys.
Vad betyder dagen för dig?
– Den är superviktig för vi är inte jämställda och världen är tyvärr inte bra i dag.
Tycker du att uttrycket ”fira kvinnodagen” är bra?
– Nej, det tycker jag inte, uppmärksamma är bättre. Man kan fira alla hjärtans dag, men det är mer allvar i kvinnodagen.
Kan du säga något om dagen ur ett flatperspektiv?
– Precis som att vara kvinna är det en kamp att vara öppet lesbisk. I skolan pratar vi hela tiden om jämställdhet och jag berättar för mina elever att jag är gay. Vissa tycker att det är konstigt, men när vi pratar om det och jag berättar att det är samma sak som att en lång och en kort, eller en mörkhyad och en ljus person kan bli kära, förstår barnen.
Vad kan du säga om feminismen i dag?
– Det går åt rätt håll, samtidigt som Stockholm är väldigt uppdelat. Skulle jag prata om feminism och hbtq-frågor i vissa av våra förorter är jag rädd att jag skulle bli nedslagen.
Definierar du dig som feminist?
– Ja, det gör jag även om jag inte går runt och säger det. Om man är både gay och tjej och inte definierar sig som feminist är man kanske inte så förnuftig. Samtidigt är vi ju alla olika.

Tina Lundqvist (i mitten) med Stockholm Snipers

På vilket sätt har du märkt att kvinnor har sämre ställning i samhället?
– Jag har tänkt mycket på det som idrottskvinna, det är aldrig någon som förväntar sig att jag ska vara en duktig fotbollsspelare, eftersom jag är kvinna. Vi har också sämre förutsättningar och vissa män anser att kvinnliga idrottare bör ha tajtare och kortare kläder för att locka mer publik. Det har jag aldrig hört någon säga om manliga idrottare!
Hur kan man stärka kvinnors roll i samhället?
– Kunskap är nyckeln till allt och att börja i klassrummen är ett bra sätt, särskilt hårt måste vi jobba i förorterna. Medier måste också ha med och intervjua fler kvinnor och lyfta förebilder.


Läs även:

Lina Axelsson Kihlblom: Sudda ut gränserna mellan könen

Sandra Ehne: Givet att samla energi och inspiration