Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd,, sa på fredagskvällen via nyhetsbyrån TT att moderaterna vill lagreglera altruistiskt surrogatmödraskap. Därmed ställer man sig inte bakom den slutsats som lagman Eva Wendel Rosberg kom fram till i sin utredning om surrogatmödraskap. Utredningen som tillsatts av regeringen är nu ute på remiss och innehåller inget förslag om att tillåta surrogatmödraskap i Sverige.
Jessica Polfjärd framför argumentet att det redan idag är många barn som kommer till världen med hjälp av surrogatmödrar. Hon säger att det inte är något vi ”kan blunda för” och att dessa barn behöver ”trygghet i lagstiftningen”.
Argumentationen liknar därmed den som framfördes i debatten om insemination för lesbiska par fram till beslutet togs 2005 .
Moderaterna sällar sig med fredagens besked till allianskollegorna Liberalerna och Centerpartiet.
I riksdagen är Kristdemokrater och Vänsterpartiet uttalade motståndare till lagreglering i Sverige av surrogatmödraskap.
Flera länder har lagar som reglerar surrogatarrangemang skriver Surrogat.nu på sin faktasida. Dessa är Storbritannien, Israel, vissa delar av Australien, Brasilien, Hong Kong, Ungern, Nederländerna, Sydafrika, Korea, och några stater i USA.
Surrogatmödraskap är inte lagreglerat i Belgien, Grekland och Indien, men där finns ändå surrogatarrangemang. I Indien blev det dock nyligen förbjudet för samkönade par att ta hjälp av en surrogatmoder.


Läs även:
Nej till surrogatmoderskap i Sverige!

Homo-pappa genom surrogat

QX frågar ut surrogatklinik i USA

M, FP och C säger ja till surrogatmoderskap