Mississippis guvernör Phil Bryant twittrade under tisdagen att han nu skrivit under och godkänt HB 1523, ”the religious ackommodations act”, efter att lagen fått stöd av både delstatsparlamentet och senaten.

HB 1523 är den mest allvarliga lagen av de som antingen införts eller diskuterats så här långt. Den tillåter individer, affärsidkare och verksamheter med religiöst samröre (inklusive skolor och sjukhus), att vägra personer service för att det strider mot deras tro eller moraliska värderingar.

Lagen innebär alltså att man som HBT-person kan nekas boende, jobb, tjänster, att serveras mat eller att ens få köpa en vara, om personen bakom kassan tycker att personen framför kassan verkar vara en regnbågsperson.

Staten kan heller inte längre åtala en person som vägrar arbeta med transrelaterad vård så som behandlingar, rådgivningar eller könskorrigeringar. Vidare kan skolor och affärsidkare nu också själva sätta upp regler för vilka personer som ska ha tillgång till deras toaletter, omklädningsrum och provhytter.

Lagen fördöms på olika håll och LGBT-organisationen GLAADs president Sarah Kate Ellis menar att lagen är förkrossande för regnbågspersoner och deras familjer.

Flera delstater har även gått ut och fördömt Mississippi. Vermont och Washington stoppar till exempel alla statsbekostade resor till den södra delstaten.

Ellen deGeneres höll också en öppningsmonolog i sitt program kring lagen där hon delvis skämtade om den, delvis kritiserade den.



Mississippis guvernör Phil Bryant.