I helgen valdes 34-åriga Frida Sandegård till ordförande för RFSL under organisationens kongress. Hon tar över efter Ulrika Westerlund som varit ordförande i sex år och i dag är det Fridas första jobbdag.
– Det är full fart direkt, säger hon.
Vad ska du göra i dag?
– Svara på mejl och förbereda mig inför sommaren.
Så det blir ingen mjukstart?
– Jo, det också, men det blir många tågtimmar med alla pridefestivaler som ska besökas under sommaren, så det är bra att skapa sig en bild redan nu.
Vem är Frida Sandegård?
– Jag har nyligen blivit hundägare och umgås mycket med min valp Roxy. Jag har en kolonilott där jag hoppas kunna få några små stunder i sommar och jag tränar på Friskis och Svettis.

Hon är dramapedagog, genusvetare och sexualupplysare. Hon kommer närmast från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, där hon har arbetat med regeringens hbt-uppdrag.
Varför vill du bli ordförande för RFSL?
– Jag drivs av att rädda liv, vilket RFSL gör. Bland annat genom att skapa trygga mötesplatser. Det är en fantastisk organisation och det känns hedervärt att kliva in efter Ulrika Westerlund, som vi har att tacka för att många rättigheter är på plats.
Vilken hbtq-fråga kommer du arbeta hårdast med?
– Jag kommer vara lyhörd, men en viktig fråga att driva är att korta köerna när det gäller den könsbekräftande vården. I dagens samhälle är transpersoner extra utsatta och vi vet att det finns en stark tvåkönsnorm.
Jag läste i Ottar att du inte blir kär i killar eller tjejer, utan i alla andra. Berätta!
– Det som är hett, intressant eller roligt är oftast det som inte passar in i dagens tvåkönsnorm. Jag definierar mig själv som cis-person*, men tycker att mallarna är alldeles för snäva. Jag har alltid lockats till det som ses som är udda eller utanför. Kanske för att jag känner mig mer hemma där.
Vad gör dig till en bra ordförande?
– Jag har en förmåga att skapa samspel och bygga relationer och jag har ofta fått höra att jag är lyhörd.

*Se förklaringen till begreppet cis-person på Wikipedia


Läs även: Rekordfirande på RFSL-kongressen