Reaktionerna från hbtq-samhället på det fruktansvärda terrordådet mot gayklubben Pulse, där 53 unga människor dödades och lika många skadades, är fyllda av sorg och chock.
Dådet är inte bara det värsta som drabbat USA sedan attackerna den 11 september, utan även det värsta våldsdåd som drabbat en gayklubb. Någonsin.
Behovet av blodgivare har varit stort och köerna för att donera har ringlat långa under söndagen och i hela USA har kyrkor och tempel bett för offren och deras familjer.
I New York arrangeras en gemensam manifestation under söndagskvällen där såväl hbtq- som muslimska organisationer samarbetar.
Den öppet homosexuelle imamen Daayiee Abdullah, baserad i Washington, beskriver idag på sin Facebook-sida Omar Mateen som en ensamvarg.
– Jag delar med så många andra ett mycket tungt hjärta och jag uppmanar alla med ett gott sinne att be för de döda, be för fullt tillfrisknande för de skadade i denna meningslösa massaker, och be för ett helande av vår nationella politiska stämning som fortsätter att understödja en mentalitet av ”vi mot dem”. Våld är aldrig ett svar.

I amerikansk media har under dagen Omar Mateens far uttalat sig om sin son. Pappan, Mir Seddique, valde att be om förlåtelse och menar att han inte tror att sonen har haft religiösa motiv. Han har även berättat för amerikansk media att sonen för en tid sedan reagerat mycket kraftfullt då han i Miami sett två män kyssa varandra.
Mateens före detta fru har under dagen berättat för Washington Post att han under deras äktenskap var våldsam och mentalt obalanserad.
Under söndagskvällen uppger FBI att Mateen varit föremål för deras intresse vid två tillfällen för just radikal islamism, men utan att åtgärder tagits.
I samma tidning sägs ikväll att Mateens i ett samtal till SOS-numret 911 (motsvarande svenska 112) skall har ringt in och framfört sitt stöd till rörelsen IS. Rörelsen tog även under söndagen på sig ansvaret för dådet, vilket dock amerikanska bedömare mer ser som propaganda är sanning.
Massdödandet sker såväl under den muslimska månaden Ramadan som under den månad som president Barack Obama utnämnt som HBTQ-månaden (LGBT). Och på söndagskvällen uttalade sig även presidenten.
Strax innan 21.00 talade president Barack Obama och konstaterade att polisundersökningen just startat och att det är för tidigt att slå fast exakta motiv. Men han konstaterade.
– Klart att han var en person fylld av hat.
President Obama konstaterade att detta var extra ”heart breaking” för hbt-samhället då mördaren riktade sig mot ”en klubb där människor samlades för dans, sång och för att leva”.
Men han säger även att dådet är en attack mot ”oss alla och det grundläggande värden som definierar oss som land.”
Obama valde även att ställa frågor kring USAs liberala vapenlagstiftning.
Och han hoppades att USA efter detta kommer att leva ”mer som ett land likt hur de (som dödats) levde sina liv än som den man som tog det från dem.”
Se Barack Obamas uttalande via You Tube


Läs även: Terrordåd på gayklubb i Orlando. Omkring 50 döda.

Läs även: RFSL om terrordådet: ”hatbrott mot hbtq-personer”