I ett engagerat och känslosamt tal slog statsminister Stefan Löfven idag fast att ””Varje attack mot en av oss är en attack mot oss alla”. Han uppmanade oss alla att reagera mot homo- och transfobiska uttalanden och beteenden och gav uttryck för Sveriges solidaritet med de drabbade i Orlando och med USA. Ett tal som möttes av jubel från de, enligt polisen, ca 2000 deltagarna i solidaritetsmanifestationen på tisdagskvällen.
Även USAs vice ambassadör Robert Gilchrist höll tal och framförde ett tack från USA för engagemanget, men också ett personligt tack som öppet homosexuell och som han själv beskrev det en aktivist. Ett uttalande som möttes med applåder.
Vid manifestationen talade även RFSLs förbundsordförande Frida Sandegård liksom initiativtagaren Nadia Zabehi från Dharma & Martia som samlar hbtq-personer med rötter i Mellanöstern. Samuel Girma läste en nyskriven dikt om vikten av Queera zoner och i slutet läste RFSL Stockholms ordförande Andrés Estecheen dikt av Federico Garcia Lorca.


Se SvTs livesändning från Sergels Torg