I går eftermiddag fick sommarlovslediga barn i uppdrag att måla om parkbänkar i Rissne centrum i Sundbyberg, norr om Stockholm. Två parkbänkar hann målas om, en i regnbågsfärger och en i grönvitt.
När Lena Bergman i dag skulle till sitt jobb i Svenska kyrkan såg hon hur regnbågsparkbänken var eldhärjad och att ”Pride är inget för Rissne” var klottrat på väggen i närheten av bänken.
– Den grönvitabänken, som står alldeles vid pridebänken var helt orörd, säger Lena Bergman.
Hur reagerade du?
– Jag är så arg att jag bara skakar. Varför ger man sig på redan utsatta människor och det känns väldigt obehagligt med tanke på Orlandodådet. Det här innefattade inget fysiskt våld, men attityden och hatet är detsamma.
Trans- och performanceaktivisten Josephine Krieg bor i Rissne och säger att hon mår dåligt av det som har hänt.
– Det har varit mycket hat mot hbtq-personer nu och jag önskar att jag kunde bli arg, men ärligt talat så är jag rädd. Jag känner mig låg och vet inte hur jag ska agera.
Lena Bergman har nu polisanmält händelsen och tillsammans med några kollegor kommer hon i dag att gå dit och ”lovebomba” området.
– Jag har klippt ut massa pappershjärtan i regnbågens alla färger, som vi kommer att klistra upp. Kärleken vinner alltid över hatet, säger hon.
Med anledning av brottet som har begåtts har oppositionsrådet i Sundbyberg, Jesper Wiklund (V) utlyst Rissne Pride i morgon.
– Det blir varken talare eller flygblad, utan vi samlas för en picknick och visar att Sundbyberg är till för alla, säger han.