– Nu riskerar Michael att skickas tillbaka till Nigeria

Nigeria är ett av världens farligaste länder för HBTQ-personer. Homosexualitet straffas med upp till 15 års fängelse och dödsstraff. För Michael Saint Chukwulo, 28 år, började trakasserierna vid ung ålder.
– Min morbror misstänkte att jag var homosexuell eftersom jag aldrig pratade om tjejer. Han såg mig titta efter en kille när jag var väldigt ung och då började terrorn. Jag blev ofta misshandlad och de som misstänkte min läggning ville inte ens tilltala mig. Jag levde hela mitt liv där med konstant rädsla, säger Michael till QX.

På kvällen som blev startskottet för flykten till Sverige hade Michael och hans pojkvän varit på en fest hos vänner. På väg hem fastnade de i trafiken och det hemliga paret bestämde sig för att stanna på en bar för att inte missa fotbollsmatchen som sändes på TV.
– Vi satt och tittade på matchen när två prostituerade kom fram och frågade om vi ville köpa sex. Vi tackade nej och sa att vi bara ville se fotbollen. En av tjejerna kallade oss för bögar eftersom vi inte var intresserade. Jag ville inte bråka så jag gick till toaletten en bit bort. Där såg jag hur två män reste sig upp och frågade tjejerna vem som var bög. Hon pekade på min pojkvän och de gick till attack.
– De tryckte ner honom på marken, misshandlade och dödade honom. I panik lyckades jag ta mig ut över båset, täckt med blod från skrapsåren. Sen sprang jag för mitt liv.

Han lyckades ta sig till Sverige där han sökte asyl. Traumatiserad av ett liv i förtryck vågade han inte berätta om sin läggning för Migrationsverket.
– Jag visste ingenting om Sverige, jag var rädd att det var som i Nigeria. Jag trodde att jag skulle skickas tillbaka eller hamna i fängelse om jag sa att jag var homosexuell.

Efter att ha fått avslag på sin ansökan blev han kär i en kille på en fest. Det var han som berättade för Michael att homosexuella har samma rättigheter i Sverige, och att han kan söka asyl på grund av det. Han kom i kontakt med Aino Gröndahl som är asyljurist på RFSL och tillsammans ansökte de igen, den här gången med hela sanningen. Med nytt hopp kom han ut på riktigt för sig själv, han engagerade sig i RFSL och deltog i Pridefestivaler.

Nyligen meddelade Migrationsverket att hans asylansökan har fått avslag. Anledningen är att han inte givit en tillräcklig detaljerad beskrivning av sina inre tankar när han insåg sin läggning. Men även för att han inte själv undersökt om homosexualitet är tillåtet eller inte i Sverige. Något som hans jurist beskriver som orimligt.
– Det är orimligt att kräva att en HBTQ-flykting ska kunna ge en detaljerad verbal beskrivning om sin inre process från när man insåg sin läggning. Särskilt om man kommer från ett land som Nigeria där homosexualitet straffas med döden, säger Gröndahl till QX.

Sen beskedet har Michael varit livrädd för framtiden. Skickas han tillbaka till Nigeria hamnar han i bästa fall i fängelse, men mest sannolikt går han samma väg till mötes som sin pojkvän
– När jag fick reda på att homosexualitet är lagligt i Sverige kände jag mig pånyttfödd. Jag var så lycklig och förväntansfull på mitt liv. Efter avslaget känns det som jag redan är död. Jag kan inte tänka, äta eller sova.

De ska nu överklaga beslutet med hopp om att Migrationsverket ska tro på hans läggning.
– Som hans jurist, som människa och HBTQ-person själv känns det här förjävligt. Det handlar om en människas liv. Sverige kallar sig själv för rättsstat och då är det orimligt och juridiskt ohållbart att skicka folk till döden, säger Gröndahl inför överklagan.