Lagen om att hbtq-historia ska innefattas i grundskoleutbildningen kom redan 2012. Men på grund av att lagen har fått motstånd har det tagit fyra år att implementera den i läroplanen. Målet är att alla ungdomar ska få förståelse för hur hbtq-samhället har vuxit fram.

I svenska skolor ingår hbtq-historia redan i läroplanen men förbundsordförande för RFSL ungdom tycker inte att det räcker.
– Det talas inte tillräckligt om hbtq-frågor i lärarutbildningen. Ett annat problem är att skolan tar in RFSL en halvdag och ”checkar boxen” istället för att jobba tydligt och långsiktigt med ett lika behandlingsarbete, säger Frank Berglund till SVT.

Utbildningsministern Gustav Fridolin menar att lärare bör lära av varandra och dela erfarenheter på hur man bäst tar upp ämnet.
– I Sverige är det upp till rektorn och lärare att se till att allt som finns i läroplanen även finns i undervisningen. Det vi kan stödja med är kompetensutvecklingsprogram och att lärare kan dela arbetsmetoder med varandra, säger Fridolin i en kommentar till SVT.