Milo Yiannopoulos som själv är homosexuell har gjort sig känd som en starkt högervriden provokatör. Han anklagas för att vara islamofob, transfob och antifeminist. I maj höll han ett framförande för amerikanska universitetsstudenter där han bland annat likställde feminism med cancer.

På Pride-torsdagen den 28 juli var han inbokad för ett samtal med Öppna Moderaterna i Schönfeldska Praktsalen i Stockholm. Initiativtagare till det kontroversiella evenemanget var Christoffer Aav.
– Vi bjöd in honom för att han skulle till Sverige. Han är en del av Trumps kampanj och därför skulle det vara tråkigt att missa chansen att samtala med en stor och intressant person i det sammanhanget. Republikanerna är ju Moderaternas systerparti i USA, säger Aaw till QX.

På frågan huruvida det var lämpligt att bjuda in en gäst som vid flera tillfällen uttryckt sig rasistiskt, islamofobiska och transfobiskt säger han att det hade väckt intressanta frågeställningar.
– Jag har aldrig själv sett att han uttalat sig direkt rasistiskt eller transfobiskt. Däremot uttalar han sig sarkastiskt och på ett väldigt slängigt sätt. Han uppfattar att det är väldigt lätt för vänstern att använda sig av det så kallade rasistkortet.

Magnus Kolsjö som är viceordförande för RFSL skrev tidigare idag ett långt Facebookinlägg som nu tagits bort. Där riktade han stark kritik mot Öppna Moderaternas initiativ att ge Yiannopoulos en plattform.
”Yiannopoulos sprider hat och missaktning omkring sig mot alla som inte är homosexuella cis-män. Han står varken för goda samtal eller respekt för oliktänkande”, skrev Kolsjö.

Beslutet om att ställa in evenemanget kom från Fredrik Saweståhl.
– Anledningen att vi från början sa ja till samtalet är för att det finns flera homosexuella män som backar Trump, vilket vi tyckte var intressant. Samtalet var tänkt som ett försökt att förstå vad som ligger bakom det och hur de resonerar. Men vi hade inte tillräckligt bra koll på hela Yiannopoulos historik, vilket är beklagligt, säger Saweståhl i en kommentar till QX.