Förra veckan kom Justistieombudsmannen med en ovanligt hård kritik mot Polismyndigheten och Förvaltningsrätten i Stockholm liksom mot migrationsdomtolen.
Kritiken gäller utvisningen av en asylsökande från Uganda som efter att ha nekats asyl i Sverige överklagat och fått igenom en ny prövning hos migrationsdomstolen av verkställandet av avvisningen.
Trots detta genomförde Polismyndigheten i Stockholm avvisningen till Uganda. Kritiken som dateras den 15 september riktar in sig på brister i samordningen mellan de olika inblandade myndigheterna. Brister som inte säkerställer den enskildes rättssäkerhet.
Ärendet har drivits till JO av Stig-Åke Petersson som sedan 70-talet arbetat med invandrings- och flyktingfrågor inom RFSL. Ett arbete han bland annat hyllats för genom QX Hederspris och RFSLs Hedersregnbåge.
– Vad blir nästa åtgärd nu efter den hårda kritiken?
– Jag håller nu på att undersöka möjligheterna att få till stånd en ny prövning av killens ärende, berättar Stig-Åke Petersson för QX. För att Migrationsverket ska kunna pröva en asylansökan (som migrationsdomstolen sagt att de ska göra) måste han befinna sig i Sverige. Det första steget blir därför att försöka få honom tillbaka hit, vilket kräver att ambassaden beviljar honom någon form av visum. Nekar ambassaden visum får jag överklaga det till Migrationsverket/migrationsdomstolen. Om och när visumfrågan är löst får jag hitta medel för att hjälpa honom med en flygbiljett till Stockholm. När han befinner sig i Sverige igen får den vanliga asylprocessen ta över.
– Efter kritiken, vad förväntar du dig att Migrationsverket nu skall göra för att inte dra på sig mer allvarlig kritik.
– Det är mycket ovanligt att JO är så kritisk som hen är i detta fall. JO har ju till och med inlett en förundersökning om tjänstefel, vilket är sällsynt. Givetvis borde detta beslut innebära att alla inblandade kritiserade parter (polisen, Migrationsverket och migrationsdomstolen) ser över sina rutiner för att undvika att något liknande kan hända igen, svarar Petersson.
– RFSL har ju sedan tidigare framfört kritik mot att asylprövningen för hbtq-flyktingar är rättsosäker. Den här händelsen visar tydligt på det berättigade i den kritiken. Att i strid mot gällande lagstiftning utvisa en person innan det finns ett definitivt beslut är ju minst sagt absurt. Migrationsverket måste ta sitt ansvar för att reparera den skada som har skett i detta ärende.
– Du skulle, meddelande du förra året, dra ner på takten! Nu verkar du ha fullt upp igen!
– Ja, jag hade ju tänkt att trappa ner på mitt frivilliga asylarbete. När jag gick i pension lovade jag dock att slutföra de ärenden jag påbörjat och det ser ut att ta sin tid innan så är fallet. Härtill kommer ju att den skärpta asyllagstiftningen har ökat behovet av stöd i enskilda ärenden. Jag tvingas därför att ta flera akuta ärenden, vilket också gör att det är svårt att avveckla sig själv. Under året har det också kommit allt fler märkliga avslagsbeslut från Migrationsverket som kräver mycket arbete i överklagandeprocessen. Som exempel på sådana beslut kan nämnas att en hbtq-fykting fick avslag för att hens sexuella läggning inte var trovärdig eftersom hen inte känt skam inför sin homosexualitet trots att hen kommer från ett land som är starkt homofobiskt!!!
– Det har hänt enormt mycket senaste tiden med svensk flyktinglagstiftning. Hur ser du på de förändringar som införts?
– Det finns en risk att den skärpta flyktingpolitiken permanentas efter de 3 år den ska gälla. Hittills är det ju bara två partier (V+C) samt Birgitta Ohlsson (L) som har motsatt sig en sådan. Så länge S och M inte ändrar uppfattning är jag pessimist och tror dessvärre att en generös flyktingpolitik kommer att tillhöra historien.

Stig-Åke Peterssons arbete får finansiellt stöd av ett antal enskilda. Via Qruiser-klubben HBT-Flyktingars stödförening, kan du läsa mer om hur du kan bidra.