I höst får Norge könsneutralt äktenskap

Redan i februari var det tänkt att den norska regeringen skulle lägga fram sitt förslag om en könsneutral äktenskapslag. Men efter att den ansvarige ministern Manuela Ramin-Osmundsen avgick som barne- og likestillingsminister sköts presentationen av förslaget fram.
Idag presenterade så nya barn-familj och jämställdhetsministern Anniken Huitfeldt förslaget.
– Ett historiskt steg i arbetet för likvärdighet, säger hon i samband med att förslaget lämnas över till Stortinget.

Förslaget innebär att Äktenskapslagens första paragraf skall lyda: ”To personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap”. Alla skall få samma rätt till borgerlig vigsel. Något anknytningskrav till Norge för att ingå äktenskap införs inte i lagen till skillnad från hur partnerskapslagen är skriven.
Vad gäller norska statskyrkan och andra trossamfund så införs rätt, men inte plikt, att genomföra vigslar för samkönade par.
I samband med lagen görs även adoptionsprövning öppen för samkönade par liksom assisterad befruktning för samboende eller gifta lesbiska par. Den av kvinnorna som inte föder det gemensamma barnet blir om hon gett skriftlig förhandserkännande av den assisterade befruktningen, automatiskt juridisk förälder.
Svenske justitieministern Beatrice Ask har ingen kommentar att ge till QX.se i samband med att Norge nu hinner före Sverige.
– Propositionen kan komma tidigast höst, låter hon hälsa genom pressassistenten Jeanette Mattsson.
Tidigare ordföranden i norska hbt-organisationen LLH, Kjell-Erik Øie har som statssekreterare på barne- og likestillingsdepartementet varit engagerad i processen att få fram en könsneutral äktenskapslag.
Under dagen har att deltagit på presskonferens, deltagit i livechatt på norska nyhetssajten Gaysir.no och svarat på medias frågor. QX.s fick fatt på honom när han sprang mellan mötena.
– Gratulerar!
– Tusen tack skall du ha!
– Har det varit en tuff process?
– Nej, det har gått lättare än jag egentligen tänkt. Vi tog utgångspunkt i regeringsförklaringen och vi sa att vi skulle lägag en proposition till våren 2008. Det har vi nu klarat.
– Finns det någon riks att det krånglar i Stortinget?
– I förhållande till själva lagen är jag optimistisk. Frågan om assisterad befruktning för lesbiska finns det inte men automatisk majoritet för. Där har senterpartiet fri omröstning. Samtidigt har venstre och høyre ställt sig bakom förslaget, så jag tror det skall gå vägen även om det nu är Stortingets sak.
– Har du en hälsning till den svenska regeringen?
– Ja absolut! Jag ser detta som ett bar initiativ och jag hoppas att den svenska regeringen skall titta på när de kommer med sitt förslag.

”Jättepinsamt för Sverige”