På Qruiser fanns klubben som anordnande kryssningen den 12 mars med Viking Line Cinderella som slutade med det man uppfattade som trakasserier från båtens vakter. I klubbens prestationstext stod det att kryssningen inte enbart ska ses som en sexkryssning, utan ett utmärkt tillfälle att träffa andra tokigt roliga, glada och öppensinnade människor. De flesta klubbresenärerna var fetischmänniskor men under resan såg ut som de flesta andra gäster. De hade trevligt och åt mat och spenderade en massa pengar. Efter middagen gick de till Fun Club, den stora nattklubben.
Flera av dem drack massor med champagne och tog en massa festbilder. Precis som många andra resenärer gör på Finlands-båtarna. På klubben satt det ett antal yngre passagerare som störde sig på Qruiserfolket och framförde klagomål till vakterna som gick fram till en kvinna i det stora sällskapet på nästan 60 personer. De sa till henne att några gäster störde sig på deras beteende. Men ingen vakt går fram till Emma som blir den som senare råkar värst ut. En stund senare kommer vakterna tillbaka medan Emma och hennes kompis kysser varandra skall då säga ”Vi tolererar inte tjejhångel!
Vakterna för ut henne ut från Cinderellas nattklubb till informationen. På väg ut från nattklubben ser Emma hur ett heterosexuellt par råhånglar, fast vakterna låter de hångla i fred.
Vakterna säger till Emma att på båten tolererar de inte tjejhångel.
– Då svarar jag att jag får kyssa vem jag vill. Det var fullt med folk runt omkring medan vakterna håller tag om min arm och säger att jag är alldeles för utmanande klädd och ser ut som en prostituerad, det kändes så förnedrande. Jag bröt ihop totalt och visste inte vart jag skulle ta vägen, säger Emma.

QX frågade Helena Kneck informatör på Viking Line angående det Emma sagt.
– Att vakten påstås ha sagt att passageraren sett ut som en prostituerad stämmer inte, och vi ser heller ingen anledning att svara på frågor som rör ett påstående som inte är sant, säger Helena Kneck.

Emma var så ledsen att Kenneth, en av killarna i sällskapet, fick ta tag i henne och stödja henne medan hon grät.
– Det var så kränkande för Emma när vakterna sa till henne att hon såg ut som en prostituerad. Hon var inte utmanande klädd, hon såg ut som vem som helst, inte utstuderad på något sätt. Det kom flera vakter och försökte se hårda ut. De tvingade Emma att gå till sin hytt för att byta om. Vakterna fick även för sig att de tänkte ta våra kameror. Det var så överdrivet allting. I sällskapet var det gaypersoner, transpersoner med mera, berättar Kenneth.
Helena Kneck har en annan förklaring till det som hände.
– Incidenten hade ingenting med personernas sexuella läggning att göra, utan berodde på att personerna i fråga ägnade sig åt avsevärt mycket grövre saker på diskoteket än att bara kyssas. Både passagerare i olika åldrar och personal reagerade kraftigt på ett beteende som är över gränsen för vad som kan anses vara lämpligt på en offentlig lokal såsom en nattklubb. Det är av stor vikt att poängtera att de inblandade hade avvisats även om det hade rört sig om ett heterosexuellt par, och att personernas sexuella läggning inte har haft någonting med saken att göra.
Till Aftonbladet så påpekade Helena Kneck att fartygets gäster till stor del var äldre personer på gruppresor, och att dessa hade klagat.

– De som klagade var inte alls några äldre personer, utan de äldsta i klubben tillhörde vårt sällskap. Det var en klass med frisörer i 18 årsåldern med minst lika utmanande kläder som tyckte det var upprörande och gick omkring och ojade sig, säger Kenneth som inte drack någon alkohol under resan.
Emma har tänkt polisanmäla och skulle vilja göra det tillsammans tjejkompisen som hon kysste. Tyvärr vill kvinnan som Emma kysste vara anonym och har svårt för att gå till polisen. På sin Qruiser-sida skriver Emma ” Önskar dock att min lilla tungkamrat fanns där (hon vet att jag aldrig skulle hålla detta mot henne!)… Men det hade varit skönt att veta att man inte står ensam… Iofs känner jag mig inte ensam… bara jävligt utlämnad.”
– Jag tror att vakterna behandlade oss dåligt för att flera i sällskapet var bi – och homosexuella, jag ska anmäla och tror att jag kommer att ha många vittnen, säger Emma.

Det här är inte första gången som Viking Line har pekats ut för diskriminering. Så sent som i februari blev rederiet anklagat för rasism då vakterna trakasserade en familj med utländskt bakgrund när de skulle stiga på båten. Familjen beskriver vakternas beteende som mycket hotfullt och aggressivt i media. Det var bara dem som vakterna var bryska mot medan andra familjer släpptes förbi utan kontroll, enligt familjen.
Sofia Eriksson aktiv i föreningen KIM – Kön Identitet Mångfald och hennes bästa väninna åkte nyligen med Viking Line och även de hade festat på Fun Club. På natten skulle de testa hur homofob personalen på båten var.
– Det var några heterosexuella par som hånglade utan att någon sa till dem. Vi bestämde oss för att testa vad som skulle hända om vi gjorde samma sak. Det gick inte ens två sekunder tills att en förnuftig dam ur personalen på båten snabbt kom fram och sa ”Det där får ni göra i hytten” och vi svarade visst, vi värmer bara upp och så gick vi vidare. Det var inget grovt hångel eller så. Jag har tänkt höra av mig till Viking Line, berättar Sofia Eriksson.
Det är inte bara kvinnor som säger sig ha blivit trakasserade av personal på Viking Line, några killar skriver i ett forum på Qruiser att de blivit tillsagda att på båten så dansas det bara kille och tjej och inte kille och kille.

Helena på Viking Line tycker att folk som känt sig diskriminerade ska höra av sig till rederiet.
– Skulle någon i personalen ha diskriminerat någon passagerare är det självfallet viktigt att det kommer till rederiets kännedom så att vi kan ta itu med problemet. Det är viktigt för oss att påpeka att Viking Line har en glasklar policy som gäller samtliga anställda. Rederiet gör på intet sätt någon som helst åtskillnad på passagerare avseende sexuell läggning, etnisk tillhörighet, kön eller liknande. Denna policy informeras samtliga som arbetar hos oss om, säger Helena.

Många på Qruiser har hört av sig och säger att de tänker bojkotta rederiet till fördel mot den största konkurrenten, men Silja Line har också haft problem. 2004, då företaget inte ingick i Tallink blev homosexuella Fernando Ruiz svårt misshandlad av vakterna på Silja Line som sparkade honom tills han svimmade.