QX bestämde en träff och vi sågs hemma hos Martin och pratade om hur det är att vara vakt och homosexuell i ett machoföretag som Securitas. Han berättar för QX om hoten som tvingade honom att leva med skyddade personuppgifter.

Martin är en trevlig och charmig kille på 31 år som är singel och bor i Stockholm. När han var yngre låg han i flottan.
– Jag var inte öppen med att jag gillade killar men en dag frågade en kille mig om det var så. Jag tänkte tyst för en stund innan jag bestämde mig för att svara. ”Ja” sa jag, sen hade vi rätt så trevligt ombord. Det var som låten från Village PeopleIn The Navy”, säger Martin och skrattar gott.

Det var inga andra som kände till att de gillade killar, och att de hade sex med varandra. De var bara nio värnpliktiga och många kadetter ombord och Martin vågade inte bryta mönstret.

– Det kändes som att jag inte fick avvika, folk pratade om hur många tjejer de hade haft sex med under helgen. Trots detta trivdes jag riktigt bra i lumpen och skulle kunna tänka mig att göra om den tiden. Efter lumpen jobbade jag på Stena Line och där var det mer en regel att man skulle vara homosexuell. När taxfree försvann så blev vi avskedade. Jag har alltid velat bli vakt, så jag hörde av mig till Securitas och på en vecka fick jag jobbet.

Det var ingen som visste att Martin var homosexuell på vaktbolaget. På den tiden var Martin mer tillbakadragen och blyg.
– Det var mycket jargong och bögskämt och så, jag tyckte att det var jobbigt. Efter att jag hade arbetat något år började några notera att jag aldrig pratade om tjejer och jag berättade för mina närmaste kollegor. Det var inga problem och det gick bra tills jag började jobba på Citygruppen. Det var den ”coolaste” gruppen att jobba på internt inom företaget då. Jag har aldrig gripit så många som jag gjorde på den tiden.

Det var på en personalfest som Martin berättade att han gillade killar och efter detta började hoten.
– När jag träffade mina kollegor så visade de inget agg mot mig utan de var precis som vanligt. Men jag fick på mail via Sylvester. Detta var i februari 2002 då någon skrev ”du ska ge fan att ge dig på folk på stan, för nästa gång kan det vara din tur Bögdjävel”. Jag sket i det men sen blev det påhälsning hemma flera gånger. Jag hade en yxa i dörren. Någon skrev ”nu vet jag var du finns nu ska du dö”. På min bil hade någon lagt en lapp ”bilen kommer sprängas nästa gång du vrider om nyckel”.

Martins säkerhet fick gå före och han lämnade Stockholm en månad. Under den tiden ordnade han ny bostad. Men trots detta fick han fortsatta hot. De pågick under två och ett halvt år. Martin ringde till bostadsbolaget och frågade om han kunde få en ny bostad på grund av hoten men trots polisanmälan blev han inte trodd.

Martin gjorde sin polisanmälan hos Norrmalmspolisen.
– När jag kom in i min Securitasuniform ville polisen i receptionen att jag skulle lämna in min anmälan hos henne. Men jag förklarade att jag helst ville göra den i ett rum. En polis sa att han kunde ta min anmälan. Efter att jag berättat allting så sa han ”jag kommer nog aldrig att få vara med om detta igen. Att det kommer en kille till oss på Norrmalm i vaktuniform som berättar att han är mordhotad för att han är homosexuell. Du ska ha all heder för detta”. De orden bär jag med mig fortfarande.

För Martin som ännu inte kommit ut ordentligt kändes det helt otroligt. Han fick mer hjälp än vad han förväntade sig. Poliserna till och med skjutsade hem honom. Tyvärr kunde polisen inte hitta de som hotade Martin. Han fick till slut skyddad identitet och en ny bostad tack vare kommunen och flyttade till den nya bostaden.
– Jag fick inbrottslarm, överfallslarm och allt men någon fick tag på mitt skyddade telefonnummer och så började det komma hot via telefon och det gjordes inbrott även i den lägenheten. Jag jobbade den natten som inbrottslarmet gick och jag fick ta emot mitt eget larm ”Där bor ju jag”.

Personen tog inget, utan gick bara runt i lägenheten. Polisen misstänkte att det kanske var en kollega eller att en medarbetare gett information till någon annan. Martin ville ha en ny tjänst inom företaget och det var då en tjänsteman började motarbeta honom.
– Han kallade in mig till sitt rum och sa att vi har fått veta av allmänheten att du har en kontaktannonssida. Det var på Qruiser, ”det tycker vi är omdömeslöst och var tvungen att tänka på företagets bästa”. Jag kände att det var som om han menande att förtaget får dåligt rykte för att folk får reda på att en vakt är homosexuell. Men vad har allmänheten med det att göra.

Martin tror att tjänstemannen tänkte att ”den bögen ska jag sätta åt”. Men han hade fel för Martin är inte den som ger sig.
– Han sa att så länge jag var utsatt för mordhot och hade skyddad identitet fick jag inte bli skyddsvakt. Eftersom jag fick mordhoten på grund av min läggning så skulle det kunna tolkas som att så länge jag är gay så får jag inte bli skyddsvakt.
Skyddsvakt är en väktare som har en högre utbildning och har mer befogenheter och som även kan utrustas med vapen liksom att bland annat jobba som vakt på kärnkraftverk och flygplatser.

Martin träffade även folk som stöttade honom.
– Jag stod på mig. Jag skulle inte bli sämre skyddsvakt för att jag råkar gilla killar. Eftersom jag drev frågan började ryktet sprida sig att jag drogs till killar. Till slut så fick jag hjälp av den dåvarande regionchefen. ”Du ska bli skyddsvakt punkt slut”, sa hon. Jag har alltid gillat henne och kommer att göra det!

Martin får inte hot längre men ibland funderar han på om hoten ska börja igen eftersom de inte hittade gärningsmannen. Alla hoten tog hårt på honom och han är inte ute sent på kvällarna längre.
– Jag tittar en extra gång innan jag går ut ur porten, säger han men säger:
– Förr ångrade jag ibland att jag kom ut men idag ångrar jag ingenting. Jag känner mig så säker i mig själv och jag vet vilken hjälp som jag har fått av företaget i efterhand. Trots att en motarbetade mig så stöttade de flesta. Jag har kunnat prata av mig med kollegor och så. Jag är djävligt stolt över att jobba inom Securitas. Jag hade nog inte fått likadan hjälp om jag hade jobbat i ett annat bolag. Om jag skulle få nya hot skulle jag aldrig tveka att anmäla, säger Martin.

Securitas ingår i EU projekt Fritt fram, och väktare kommer i år att gå i Europride-paraden med uniform.