Under söndagen avslutades RFSLs kongress i Stockholm. Det är sista gången kongressen hålls varje år så nästa gång RFSL möts till kongress igen blir 2010.
Under söndagen kom Yvonne Ruwaida från miljöpartiet till kongressen. I hennes tal tryckte hon på vikten av att skapa resurser för RFSLs arbete, något miljöpartiet tidigare engagerat sig i.
– Hosta upp pengar, sa hon och fick applåder från kongressen.
Folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson som besökt en lång rad kongresser påminde om att tiderna förändrats sedan debatten om registrerat partnerskap, där Folkpartiet stod ensamt för reformen i den dåvarande borgerliga regeringen. Idag är tre av fyra borgerliga partier för
– Det är viktigt att reflektera bakåt, sa hon. Sträck på ryggen och se de framgångar som har skett.
Ohlson valde också att ta upp den otåligheten kring att införa lagen om könsneutralt äktenskap som finns inom RFSL.
– Inom ett år kommer vi att på ett eller annat sätt få en sådan lag, utlovade hon med tydlighet.
Budskapet kan därmed tolkas som att vare sig regeringen lägger en proposition eller ej så kommer Ohlsson bidra till att en ny äktenskapslag kommer antas av riksdagen.
Ohlsson avslutade talet, där hon även tog upp situationen i Zimbabwe och Litauen, med att citera Madonna.
– ”Nöj er inte med det näst bästa”. Det gäller sannerligen HBT-rörelsen idag. Kräv hela menyn av fri och rättigheter.

Under kongressen ställde sig organisationen bakom att surrogatmödraskap skall bli lagligt i Sverige. Själva beslutet gick snabbt, men hade föregåtts av en remissrunda bland föreningens alla lokalavdelningar. Mer diskussion uppstod kring förslaget om att RFSL skall ”HBT-certifiera” verksamhet. Den frågan, liksom frågan om hur RFSL skall jobba med BDSM-frågor, skall det arbetas vidare med under den kongressperiod som nu inletts.

Representationsfrågan kom i fokus under de avslutande timmarna. En grupp medlemmar gick till frontalangrepp på kongressen i ett gemensamt uttalande.
Under kongressfesten tog dessa illa vid sig av hur transpersoner presenterades av den inbjudna underhållningsgruppen. Arawn Repka läste upp gruppens budskap där man talade i tydlig ”ni” och ”vi”-form.
”När transfrågor inte marginaliseras, förlöjligas personerna som har dessa identiteter”, sa gruppen med adress till kongress-showen som man såg som ett uttryck för ”RFSLs interna problem”.
”Vi känner oss varken hemma, bekväma eller inkluderade i ert förbund, precis som ni inte alltid känner er hemma, bekväma och inkluderade i heterosamhället. Ni är vårt heterosamhälle” sa gruppen som kritiserade att RFSL och de som visar sitt stöd ofta talar om kärlek: ”Förstår ni inte att transfrågor primärt inte handlar om kärlek?” och fortsatte ”Förstå att trans handlar om kön, könsidentitet och könsuttryck. Utbilda er. Det finns information. Utbilda andra när ni vet. Tills dess: håll käften och lyssna.”
En dialog med förbundsstyrelsen skall föras med anledning av uttalandet.

Två externa uttalanden togs av kongressen, den ena handlade om ökningen av hiv med krav om att ta frågan på allvar ”och med krafttag satsa på prevention!”. Och så frågade sig kongressen ”hur många skall riskera att få hiv innan regeringen agerar?”
Det andra uttalandet gick till hårt angrepp på utredningen om ändrad könstillhörighet som presenterades förra året. Det är främst att utredningens inte vill ta bort dagens krav på tvångskastrering för att genomgå könskorrigering. ”En sista rest av rashygieniskt tänkande i svensk lagstiftning”, kallas denna regel av RFSL.
Kongressen valde redan under lördagen Sören Juvas till ordförande, Ulrika Westerlund till vice ordförande, Madeleine Vihlgren till kassör och Krister Fahlstedt till förbundssekreterare.
På söndagen blev hela förbundsstyrelsen klar: Jerry Adbo, Stockholm , Felicitas Bergström, Stockholm , Conny Öhman, Stockholm, Stephanie Green, Nyköping, Cege Hedén, Stockholm, Anna Larsen, Göteborg, Tommy Lundholm, Sundsvall, Erika Reinedahl, Uppsala. Suppleanter blev: Anna-Malin Blomqvist, Malmö, Hedvig Roos, Stockholm, Marie Skoog, Örebro, Marcus Fredriksson, Jönköping, Philip Wenndahl, Stockholm, Peter Johansson, Linköping.

Mingel från kongressfesten

Sören Juvas kritiserade Fredrick Federley Mingel på RFSL-Huset Partiledare besöker RFSL-kongressen