Den planerade manifestationen för hbt-personers mänskliga rättigheter i Chisinau stoppades av flera hundra huliganer. Det uppges på den moldaviska gayrörelsens hemsida idag. Ett 60-tal personer åkte i buss till den plats där manifestationen, som är en del av den 7:e Pride-festivalen i landet, skulle hållas.
Innan de kom fram stoppades de av mellan 2-400 huliganer. En ”inre ring” av militärklädda ungdomar och en ”yttre” av medelålders män som ”uppmuntrade dem”, uppger gay.md.
De 60 deltagarna tvingades sitta i bussen omgiven av huliganerna i 45 minuter. Trafikpolis stod enligt hemsidan ca 100 meter från de våldsamma händelserna utan att agera. Och gayrörelsen GenderDoc-M försökte nio gånger få polis till platsen utan att de agerade.
Efter att personerna i bussen gått med på att lämna ifrån sig regnbågsflaggor och informationsmaterial släpptes bussen.
Samtidigt samlades flera hundra personer utanför GenderDoc-Ms lokaler och krävde att de som fanns i lokalen skulle lämna organisationens kontor. Två polisbilar och en ambulans uppges att bevittnat händelserna utan att polisen ingrep, trots att lokalerna blockerades i flera timmar.
Dessutom samlades flera hundra moldavier till en manifestation på Stora Nationaltorget. Bland plakaten bar budskap som att ”Familj är en förening mellan man och kvinna”, ”Homosexualitet är en synd”, ”Moldavien är ett kristet land”.
GenderDoc-M skriver på sin hemsida att man inte vet om de olika grupperna haft tillstånd till sina arrangemang. Enligt en lag från förra året skall de som vill genomföra en manifestation meddela myndigheterna detta. Lagen kom till efter att förra årets Pride-parad förbjöds av Chisinaus borgmästare. Trots att GenderDoc-M redan den 21 april anmält att man planerade en offentlig manifestation förbjöds denna av borgmästaren Dorin Chirtoaca.
GenderDoc-M vädjar nu om internationellt stöd.
Sveriges EU-minister Cecilia Malmström uttalade oro efter borgmästarens beslut att förbjuda Pride-manifestationen .
– Det är med stor förvåning som jag tar del av uppgiften att lokala
myndigheter i Chisinau i Moldavien har stoppat en Pride-parad som av allt
att döma uppfyller lagens krav för att få genomföras. Offentliga manifestationer av den här typen är en viktig del av demokratin.