Även i Göteborg, Kalmar, Piteå, Falun, Karlstad, Östersund, Uppsala, Malmö, Borås uppmärksammade denna dag utav RFSL Ungdom och dessutom i en lång rad länder runt om i världen.

I Stockholm började dagen med en paneldebatt på Lava, där ”HBT-flyktingar och asyl” diskuterades av riksdagsledamot Josefin Brink (v) och liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso. Debatten leddes av Victor Berhardtz från RFSLs asylarbetsgrupp.
Man konstatera att den nya asyllagen visserligen är bättre än tidigare men att gammal praxis används och de menade att regeringen inte tar sitt ansvar för att tydligt visa vilka regler som skall gälla för bland annat HBT-flyktingar.
Många flyktingar misstros eftersom de inte alltid vågar berätta att de är homo-bisexuella eller transpersoner. Kunskapen hos Immigrationsverket måste bli större, menade debattörerna. ”För hur lätt är det för en människa som flytt sitt land där deras sexuella läggning inte är tillåten och plötsligt vara öppen i sin sexuella läggning”.
Än svårare för de som kommit och har släktingar här i Sverige som inte är medvetna eller har en fördomsfull syn när det gäller HBT. Den grupp av HBT-flyktingar som har det svårast att bli trodda är kvinnor, speciellt om de har barn.
Svenska politiker brukar lyfta fram hur bra vi i Sverige är när det gäller HBT-frågor, menade paneldeltagarna. Men, la de till, hur bra är vi egentligen då vi kan avisa homosexuella till länder som Iran med orden ”de behöver ju inte visa sin läggning”.
RFSL och (v) har länge drivit frågan att Sverige skall lyfta HBT-frågan i FN för att få till en konvention.

Som avslutning på denna IDAHO-dagen så firade RFSL-ungdom i Stockholm sin 5-årsdag med tårta och födelsedagssång i RFSLs lokaler på Sveavägen.

RFSL ungdom Stockholm bjöd på hembakad tårta.
En skön avslutning med fika, ballonger i goda vänners lag.