Stigmatisering och diskriminering är några av de största problem som hivpositiva i Sverige har att kämpa emot. Andreas Lundstedt har, som offentlig person, genom att vara öppen med sin hivstatus bidragit till att bryta tabun och fördomar samt underlättat för hivpositiva att ta steget att leva öppet med sin hivstatus och synliggöra hivpositivas livssituation
Så lät motiveringen from Hiv-Sverige när de på AIDS Candelight March-dagen den 19 maj delade ut en Heders Red Ribbon till artisten Andreas Lundstedt. Han kom ut som öppet hiv-positiv i QX januari-nummer.
Hyllningarna till Andreas Lundstedt öppenhet har på senare tid kommit från flera håll. I nya numret av tidningen Arena skriver frilansjournalisten Tomas Hemstad om Lundstedts öppenhet. Han kallar Andreas Lundstedts öppenhet för ”en historisk händelse”.
Lundstedt fick ta emot en RedRibbon designad av Michaela de la Cour ur Hiv-sveriges ordförande Inger Forsgrens hand och ta emot ett stipendium från läkemedelsföretaget Pfizer på 10 000 kronor.
Vid ceremonin deltog bland andra socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och RFSLs ordförande Sören Juvas.



Andreas Lundstedt berättar: ”Jag är hiv-positiv”

Stefan Engström och Mona Sahlin
Deltagarna vid ceremonin i Hiv-Sveriges lokaler