Det blev en framgångsrik dag för arrangörerna av Moskva Pride. Återigen hade borgmästare Luzhkov förbjudit Pride-paraden och polis spärrade av den utannonserade platsen för paraden, utanför Stadshuset. Dit kom även antihomo-demonstarnter för att återigen med våld försöka stoppa Pride-paraden.
Men Moskva Pride samlades istället vid stadens staty över tonsättaren Tjajkovskij framför Musikonservatoriet. Med slagord som ”Mänskliga rättigheter för HBT-personer” och att ” Tjajkovskij var också bög” framförde de sin protest. En kort parad genomfördes och upplöstes efter att polisen fått nys om arrangemanget. Internationell media, bland annat svenska Aktuellt, var på plats och talade med den ende internationelle representanten, Kurt Krickler från HOSI Wien.
Samtidigt barrikaderade sig fyra aktivister i en lägenhet mitt emot stadshuset. De hängde ut en banderoll med budskapet ”Borgmästare Lushkovs homofobi borde åtalas”. Dessutom släpptes 250 regnbågsfärgade ballonger. Polisen försökte under hela dagen få ut de fyra aktivisterna men det var först vid 22 minuter över nio Moskva-tid som man bröt sig in.
De fyra aktivisterna arresterades och fördes till Tverskoys polisstation. Gaykativisterna planerar nu för att få de fyra fria och hävdar att polisen inte haft rätt att bryta sig in i lägenheten.
Nästa år kommer Moskva Pride att arrangeras samtidigt med Eurovisions-festivalens final. Likt i Belgrad kommer därmed gayintresset för festivalen och skyddet av besökande homo-fans att bli en ny nöt att knäcka för Moskvas borgmästare.