Den 15 maj fattade Högsta Domstolen i Kalifornien beslutet att det var ett brott mot konstitutionen att diskriminera gentemot samkönade par och förvägra dem att få gifta sig. Denna dom är i sig en lång men för HBT-öron underbar text varför partnerskap inte räcker och istället resulterar i att dessa kvinnor och män ses som andra klassens medborgare.

I San Francisco genomfördes enbart en ceremoni denna historiska dag: det lesbiska paret Phyllis Lyon, 83 år, och Del Martin, 87 år, vigdes av borgmästaren Gavin Newsome. I grannstäderna Oakland, Santa Rosa, och Los Angeles förrättades vigslar men med flera par.

Lyon och Martin var de första som vigdes av Gavin Newsome i februari 2004. Det var ett av de äktenskap som annullerades av Högsta Domstolen i Kalifornien. Lyon och Martin har varit tillsammans sedan 1953 då de flyttade till San Francisco från Seattle. De har varit portalfigurer för den amerikanska lesbiska historien sedan de grundat Daughters of Bilitis.

Utanför San Franciscos stadshus hade idag några hundra kvinnor och män samlats för att fira denna begivenhet – men även protesterande kristna rörelser fanns representerade. De senare med banderoller som deklarerade att “Homosex is a threat to national security”. Säg inget till FRA!

17.17 kommer en man utspringande från City Hall: “They are married!!!” och ett jubel utbryter i gruppen. Så sakteliga började sedan personer som deltagit i ceremonin komma ut från stadshuset med bröllopstårta i hand och gjorde segergester. Bland dem fanns några av de par som deltagit i överklagandet till kaliforniska HD, t ex Diane Sabin och Jewelle Gomez, men även San Franciscos chefsjurist Dennis Herrera som kom vandrande med ett leende på läpparna.

På tisdagen börjar vigslarna en masse i San Francisco. Detta har blivit en underbar start på San Franciscos pride-vecka som nu börjat!

Några fakta:
– Det är möjligt för alla att gifta sig – även par bosatta utanför Kalifornien och USA. Så ja, det är möjligt att resa till Kalifornien och gifta sig i väntan på att Sverige ska fatta beslutet.
– Fyll i ansökan om marriage license som Party A respektive Party B!
– Giftermålet har ingen giltighet i kontakten med federala myndigheter, så att som samkönat par “gifta sig till” uppehållstillstånd i USA fungerar ej.
– Ska respekteras på delstatsnivå i Massachusetts, New York etc.
– Ännu mycket osäkert vad det ger i relation till svenska myndigheter.
– Samkönade vigslar kan riskera att försvinna i Kalifornien efter folkomröstningen i samband med valet 4 november.
– Mer information finns på sfcenter.org

Bröllopsgäster i San Francisco