Med hänvisning bland annat till en rapport från svenska ambassaden i Teheran har flera hbt-flyktingar från Iran nekats uppehållstillstånd i Sverige. I rapporten hävdas att man, om man inte visar sin kärlek öppet, kan leva som homosexuell i Iran. Trots att sexuella kontakter mellan personer av samma kön kan straffas med döden.
Enligt Dagens Nyheter har ny en förändring skett hos Migrationsverket. Igår fick en 25-årig asylsökande homosexuell man från Iran uppehållstillstånd. Migrationsverket menar att han som homosexuell riskerar förföljelse i hemlandet.
RFSL har länge arbetat för att förändra attityden från svenska migrationsmyndigheten. Senast i onsdags hade bland annat RFSL ansvarige för flyktingpolitiskt arbete Stig-Åke Petersson överläggningar med Migrationsverkets generaldirektör.
– Man kan säga att detta är en arbetsseger för RFSL, säger Stig-Åke Petersson till QX.se. Vi har haft flera överläggningar med verkets generaldirektör och hans närmaste medarbetare och försökt få dem att inse att den hittillsvarande praxis som Migrationsverket haft inte är acceptabel.
Till Dagens Nyheter säger idag Migrationsverkets rättschef Henrik Winman att ”RFSL har haft synpunkter på vår tidigare praxis.
RFSL har även drivit frågan om hur Sverige hanterar asylsökande hbt-personer från Iran i FNs kommitté mot tortyr (CAT). Enligt Petersson har CAT frågat svenska regeringen om dess handlade.
– Det är första gången någonsin som CAT tar upp ett ärende som gäller en homosexuell man, säger Petersson.
Stig-Åke Petersson som belönats med QX Hederspris vid GayGalan 2002 är också en av de drivande bakom HBT-flyktingars stödkommitté. Föreningen samlar in pengar för att hjälpa flyktingar som söker asyl eller tvingas gömma sig.
– Vi har akut behov av pengar, bland annat när det gäller flera ärenden från Iran, säger Petersson.